5 app az ökotudatosságért

2020. május 21.
Minden héten szombaton 17 órakor Instagram-élőzünk a hazai ökomozgalmak egy-egy képviselőjével. Szombaton, a live rovat negyedik részében a Zero Hero tartalomspecialistájával, Ferenczi Szonjával beszélgettünk. A rovat sajátossága, hogy minden élőt egy-egy praktikus gyakorlati tippel zárjuk, most például Szonja ökoapplikációkat mutatott nekünk, amelyek segítenek a környezettudatos törekvéseink menedzselésében.

1. Ecohero

Ez az applikáció számosítja az ökotörekvéseidet, így feketén és fehéren látni fogod például, hogy mit (nem) ettél meg, (nem) autókáztál el, mennyi műanyagot (nem) vettél meg. A környezettudatos döntéseinket nagyon nehéz mérni, ez a praktikus kis eszköz tökéletes arra, hogy mégis statisztikákat és következtetéseket vonjunk le belőle.

További információ és letöltés ITT.

2. RePrint

A RePrint kicsit hasonlít az Ecoherohoz, azonban itt kifejezetten a karbonlábnyom kerül a középpontba: a szokáskövetés funkcióval láthatod, hogy mekkora a karbonlábnyomod, és hogy mivel lehetne karcsúsítani ezen a számon.

További információ és letöltés ITT.

3. iFixit

Hajlamosak vagyunk a régi tárgyaink megjavítása helyett egy újat venni, így pedig rengeteg hulladékot termelünk, és pörgetjük a gazdaságot is a vásárlásainkkal. Az iFixit célja, hogy új vásárlás előtt nézzük meg, biztos nem tudjuk-e megjavítani az eszközeinket. Ehhez rengeteg javítási útmutató van az applikációban, nekünk csak ki kell választani, mi romlott el és miképp.

További információ és letöltés ITT.

4. Eco Charge

Sokan akár egész éjszaka töltőn tartják a telefonjukat, azonban a maximális töltés után csak pazaroljuk az áramot, és a készülék élettartamát is lerövidítjuk ezzel a káros szokással. Az Eco Charge általunk preferált módon szól, ha elérte a maximális töltöttséget a telefonunk.

További információ és letöltés ITT.

5. Tide

A környezettudatossághoz a mentális egészségünk és a lelassulás is nélkülözhetetlen, hiszen így kerülhetünk összhangba magunkkal és a környezetünkkel is. A Tide segít relaxálni, lélegezni, fókuszálni, elaludni vagy éppen a természet hangjaival kikapcsolni egy kicsit a mókuskerékből.

További információ és letöltés ITT.

Továbbolvasnál ökotémában? 

Fotó: Getty Images