Hagyományőrző szövés kortárs motívumokkal

2020. június 03.
Az elmúlt években újra előtérbe kerültek a hagyományos kézműves technikák, amelyek segítségével modern, stílusos termékeket készítenek a kortárs alkotók. Bloggerünk, PandArte ezúttal Révész Eszter textilművészt, a Dreaming Threads márka alapítóját kérdezte.

Révész Eszter DLA textilművész, egyetemi oktató és a Dreaming Threads márka alapítója, szóval nem unatkozik! Már 20 éve foglalkozik textilekkel. Sok év tanítás után úgy érezte, hogy az egyetemi és a freelance tervezői lét mellett szüksége van gyakorlatiasabb, piaci tapasztalatra is, hogy komplexen tudjon oktatni, így saját márkát alapított, saját termékekkel.

„Szeretnék példát mutatni, perspektívát is adni a hallgatóimak, akiknek a legnagyobb része vállalkozó lesz az egyetemi évek után. Mindemellett a textil iránti szeretetem nem lankadt, és csodás minden nap azzal foglalkozni, amit szeretek – és egyben ezt át is adhatom másoknak. Ezen túl pedig szerettem volna közvetlenül megszólítani az embereket az általam tervezett lakástextileken keresztül, és megmutatni, hogyan lehet a dizájn segítségével trendekre reflektáló, mégis kortalan textileket tervezni, amelyek beilleszthetőek a mai otthonokba.”

 

Miket készítesz pontosan?

Jelenleg a fő profilom a kézzel szövött szőnyegek és faliképek tervezése és kivitelezése, amelynek van most elérhető kollekciója is, de tervezek és készítek textileket belsőépítészeknek, egyedi megrendelőknek is. Emellett még díszpárnahuzatokat is gyártatok, magyar, illetve holland kivitelezővel, utóbbival nyertem el a 2018-as Magyar Formatervezési díjat.

Az első kollekció a FOLK – A – LOT nevet viseli, ebben a tradicionális motívumokat modern enteriőrökbe beilleszthető módon gondoltam újra. Az általam tervezett textileken a magyar népművészetből származó mintákat trendekhez igazodó színekkel és plasztikus felületekkel kombináltam. A plasztikusság nagyon fontos számomra, hiszen az érintés révén plusz információ olvasható le az anyagról. A lakástextil amúgy is az otthon intim közegében jelenik meg, ahol szoros fizikai kontaktusba kerülünk a minket körülvevő tárgyakkal.

dreaming_threads_lerna_treviso_web.jpg

dreaming_threads_lululla_oro_web.jpg

Te magad szövöd a termékeket otthon?

A kézi szövött szőnyegeket én készítem a stúdiómban Budapesten. Ez alapvetően egy zárt stúdió, ahol dolgozom, egyedi megrendelőket, belsőépítészeket fogadok. De tervben van – ha minden jól alakul – hogy a 2020-as Design Hét keretében megnyitom, és akkor többen is bepillantást nyerhetnek egy tervezőstúdió mindennapjaiba.


Miért pont ezt a régi, hagyományőrző technikát választottad?

A textiljeim többféle szövési móddal készülnek. Vannak hagyományos, kézi technikákból táplálkozó, kézzel szövött darabok, de épp úgy megtalálhatóak a kínálatban a legmodernebb digitális technikával szövött textilek is. A textiljeimen a tradíciót a kortárs dizájn szemszögéből közelítem meg. A doktori éveim alatt is ezt a területet kutattam, a tradicionális motívumok mellett azt vizsgáltam, hogy nemzetközi szinten a dizájnerek hogyan közelítik meg a tradíció témáját.

dreaming_threads_lanour_web_01.jpg

Amikor elkezdtem, még nemzetközi szinten is csak néhány példát találtam, de azóta egyre jelentősebb ez a trend, és érezhető a nyitás a lakástextilek felé, Magyarországon ez most kezd csak felfutni. Az emberek – most főleg  egyre jobban fordulnak az otthonuk felé, nekünk pedig gazdag, szerethető motívumkincsünk van, amelyet szeretnék megmutatni az embereknek olyan módon, hogy azt újra be tudják illeszteni az otthonukba.

Erre egyébként van komoly kereslet? Pláne, hogy a kézzel készült dolgok még drágábbak is.

Igen, azt tapasztalom, hogy itthon is egyre nagyobb a kereslet az egyedi és minőségi termékek iránt, igaz ez a textilekre is. Ma újra érték, ha valami kézzel készül, kis darabszámban, lokálisan. Illetve, ha valaki teljesen egyedit szeretne, az is megvalósítható persze a szövőszékkel.

dreaming_threads_pillow_web_01.jpg

dreaming_threads_noor_web_02.jpg

Kiknek szólnak a munkáid, ki a célközönséged?

Azt tapasztalom, hogy az általam tervezett textilek nagyon széles réteget képesek megszólítani. Egészen fiatalokat, akik elsősorban a motívumok játékossága és a színek miatt kedvelik, fiatal párokat, akik az első vagy felújítandó lakásukba keresnek új darabokat, de az idősebb korosztály is megtalálja bennük azt a régi érzést, ami ismerős, de mégis új, friss, és ezért tudnak hozzá kapcsolódni.

Hol lehet megvásárolni a szőnyegeket?

Most hogy a dizájnboltok bezártak, a saját webshopomon keresztül érhetőek el a kollekció darabjai, egyedi megrendelést pedig e-mailben, telefonon keresztül, sőt már videochat formájában is fogadok, ahogy legutóbb történt.

PandArte