Húsbavágó idézetek a rasszizmusról

2020. június 04.
5 idézet 5 nagy embertől, ami rávilágít a rasszizmus működésmódjaira.

Minden ügyben azt kell keresni, ami összeköt minket, nem azt, ami elválaszthat.

Barack Obama

Az emberek hajlamosak gyanakvással tekinteni minden új dologra. Gyakran félünk attól, amit nem ismerünk. Félünk a sötétben, mert nem láthatjuk, mi történik, miután az összes lámpát eloltották. Védtelennek érezzük magunkat az ismeretlennel szemben. Elkezdünk képzelődni, és minden ok nélkül számtalan szörnyűség fordul meg a fejünkben. Ez nem logikus. Néha semmi alapja sincs a félelmünknek, és mégis félünk. Hiába próbáljuk nyugtatgatni magunkat, úgy reagálunk, mintha valódi veszély fenyegetne minket. A rasszizmus is ilyen alaptalan és észszerűtlen reakció.

Tahar Ben Jelloun

Amikor valakire azt mondjuk, hogy »más«, »kevesebb«, »közülük való« vagy »különb náluk«, az a címkézés a megfelelő feltételek mellett rövid úton nagy pusztításhoz vezet.

Clemantine Wamariya

Folytatódik tovább, tovább és tovább. A rasszizmus olyan realitás, amellyel sokunk csak felnőtt korában tanult meg foglalkozni. De ha reméljük, hogy ezen az egészen túlléphetünk egyszer, akkor nem csak a feketéknek kell foglalkozniuk a rasszizmussal. Ez mindannyiunkon – fehéreken, feketéken, mindenkin – áll, függetlenül attól, hogy mennyire tartjuk magunkat jószándékúnak. Mindannyiunknak ki kell irtanunk a rasszizmus gyökerét még akkor is, ha ez egy sokszor kényelmetlen és nagy őszinteséget igénylő munka.

Michelle Obama

 

Az emberi gonoszság az, hogy abban a pillanatban, amint észreveszünk egy különbséget, máris megkérdezzük, melyik jobb és melyik rosszabb. Ez hülyeség. Ez lehet az emberi faj vége, talán pont emiatt fogunk kihalni. Mert ha észrevesszük, hogy egy kicsit más az, akit úgy címkézünk, cigány, akkor azonnal azt mondjuk, hogy ő rosszabb, mint mi vagyunk. Ők meg azt mondják, mi vagyunk rosszabbak, mint ők. És akkor harcolhatunk vég nélkül, fehérek a feketék ellen, nők a férfiak ellen.

Feldmár András

Fotó: Getty Images