Inspiráló Feldmár

2019. szeptember 13.
Nők, akik inspirálnak rovatunkban az októberi Marie Claire-ben Feldmár András pszichoterapeuta mesél arról az öt nőről, akik meghatározó jelentőségűek voltak az életében. Figyelmetekbe ajánljuk Heti Agymosó című műsorát is.

Feldmár András rendszeresen bejelentkezik Kanadából a Feldmár Intézet YouTube-csatornáján, és hazai kollégája, Ács Dániel közreműködésével válaszol a neki feltett kérdésekre. A pszichoterapeuta válaszaiból szemezgettünk.

„Amíg azzal foglalkozom, hogy miért bánik velem valaki rosszul, addig megengedem neki, hogy folytassa. A pszichológia egyik törvénye, hogy soha ne próbálja az ember megérteni a másikat. Még saját magamat se tudom igazán megérteni, miért próbálnék valaki mást, akinek az élményeiről nem tudok? Csak fantáziálhatok, és közben múlik az idő. Aki kritizál téged, az nem szeret. A leghatékonyabb módszer az, hogy azt mondod neki: ‘Ezt többet ne csináld. Most éppen ezt csináltad, nekem ez nem jó, többé ezt ne csináld.’ Ha mégegyszer csinálja, akkor mondd neki, hogy: ‘Szóltam neked, megkértelek, hogy ezt többet ne csináld.’ Ha mégegyszer csinálja, akkor vége a kapcsolatnak. Rövid az élet, miért engednéd meg bárkinek, hogy téged bántson? Ő, úgy látszik, nem véd meg magától. Az lenne a szeretet. Ha ő szeretne téged, akkor megvédene a legrosszabbtól önmagában.”

„Szerintem mindannyian tudjuk, hogy szabadok vagyunk, de úgy csinálunk, mintha nem. Egy példa jut eszembe. Amikor a fiam, a Marci, 6-7 éves volt és elmentünk egy étterembe, neki is adtam egy étlapot, mire ő elkezdett sírni. Mert túl sok választása volt. Akkor ezt azonnal megértettem és kiválasztottam négy dolgot, amit én nem bántam volna, ha ő enne, és mondtam neki, hogy válasszon a négyből. És azt könnyedén meg tudta tenni. Ha rájövünk arra, hogy minden pillanatban egy millió dolgot tehetnénk, vagy nem, hát, az ijesztő.”

„Én azt mondanám, hogy aki akár barát, akár szerető, akárki, ha nem szívesen hallja a te nemedet, akkor nem érdemes kapcsolatban lenni vele. Lehet, hogy attól félsz, hogyha tényleg, szíved szerint nemet mondasz, akkor egyedül maradsz. Hát, reszkírozd meg. Talán nem is lenne rossz. Ahhoz képest, hogy milyen rossz az, hogy nem mersz nemet mondani. Tulajdonképpen nem lehet benned megbízni, ha nem mondasz nemet a szíved szerint. Tehát te se vagy jó barát, te se vagy jó szerető; én nagyon dühös lennék rád, ha lefeküdnél velem, amikor inkább nemet mondanál.”

A Nők, akik inspirálnak rovatunkat és Feldmár András válaszait keresd a most megjelent Marie Claire magazinban!