A grépfrútban van a kullancsok elűzésének titka

2020. augusztus 23.
Évtizedek óta nem engedélyezett új rovarriasztó hatóanyagot az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség. Ám mostantól a grépfrút aromájának legfontosabb alkotóeleme, a nootkaton bevethetővé vált a kullancsok és szúnyogok ellen.

A nootkaton adja a grépfrút ízét és illatát, természetes állapotában a gyümölcs húsában található meg. A grépfrút mellett az alaszkai sárga cédrus tartalmazza még ezt a szúnyogokra és kullancsokra mérgező vegyületet. 

A kutatások szerint a nootkaton megvéd a rovarcsípés ellen, pont annyira hatékony, mint más forgalomban lévő rovarriasztók. Hatását csak órák múlva veszti el. Joal Coats rovartoxikológus szakértő szerint a nootkaton a szúnyogok ellen pont annyira hatásos, mint a már ismert vegyületek, a kullancsokkal szemben viszont sokkal jobban működik, mint az eddigi kullancsriasztó hatóanyagok, a tesztek során 83 százalékkal hatásosabbnak bizonyult. 

A vegyület mérgező a rovarok számára, az emberre és az emlős állatokra azonban veszélytelen. A parfümökben, ételekben és italokban gyakori alkotóelem mesterségesen előállított formában. 

Azért különösen hasznos, hogy új hatóanyagok és rovarriasztó-anyagok kerülhetnek forgalomba, mivel a szúnyogok és kullancsok az évek alatt rezisztenssé válhatnak a különböző rovarriasztókra, így azok egy idő után nem képesek megfelelő hatásfokkal működni. A nootkaton ráadásul egy természetben is előforduló anyag, amelyet a növény maga is azért termel, hogy távol tartsa a kártevőket.

Olvastad már?

Forrás: Insider
Fotó: Getty Images