A grépfrútban van a kullancsok elűzésének titka

2020. augusztus 23. |

Évtizedek óta nem engedélyezett új rovarriasztó hatóanyagot az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség. Ám mostantól a grépfrút aromájának legfontosabb alkotóeleme, a nootkaton bevethetővé vált a kullancsok és szúnyogok ellen.

A nootkaton adja a grépfrút ízét és illatát, természetes állapotában a gyümölcs húsában található meg. A grépfrút mellett az alaszkai sárga cédrus tartalmazza még ezt a szúnyogokra és kullancsokra mérgező vegyületet. 

A kutatások szerint a nootkaton megvéd a rovarcsípés ellen, pont annyira hatékony, mint más forgalomban lévő rovarriasztók. Hatását csak órák múlva veszti el. Joal Coats rovartoxikológus szakértő szerint a nootkaton a szúnyogok ellen pont annyira hatásos, mint a már ismert vegyületek, a kullancsokkal szemben viszont sokkal jobban működik, mint az eddigi kullancsriasztó hatóanyagok, a tesztek során 83 százalékkal hatásosabbnak bizonyult. 

A vegyület mérgező a rovarok számára, az emberre és az emlős állatokra azonban veszélytelen. A parfümökben, ételekben és italokban gyakori alkotóelem mesterségesen előállított formában. 

Azért különösen hasznos, hogy új hatóanyagok és rovarriasztó-anyagok kerülhetnek forgalomba, mivel a szúnyogok és kullancsok az évek alatt rezisztenssé válhatnak a különböző rovarriasztókra, így azok egy idő után nem képesek megfelelő hatásfokkal működni. A nootkaton ráadásul egy természetben is előforduló anyag, amelyet a növény maga is azért termel, hogy távol tartsa a kártevőket.

Olvastad már?

Így előzd meg a kullancscsípést!

Így előzd meg a kullancscsípést!

Az állatról emberre terjedő megbetegedések között gyakoriak a kullancsok által közvetített fertőzések, csak Magyarországon évente legalább tízezren kapják el így a Lyme-kórt.

Forrás: Insider
Fotó: Getty Images

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód

Ha idén (is) otthon nyaralsz, tedd stílusossá hozzá az erkélyt! dot. interior

Ha idén (is) otthon nyaralsz, tedd stílusossá hozzá az erkélyt!