6 jel, hogy a rovarcsípéssel orvoshoz kell mennünk

2019. augusztus 18.
A nyárhoz a csodás élmények, a csillagok bámulása vagy a parton fröccsözés mellett pont úgy hozzá tartoznak a rovarcsípések is. Szerencsére a legtöbbször ártalmatlan kellemetlenséget jelentenek csupán, ám néha szükség lehet orvoshoz fordulni a csípésekkel. Milyen jelek utalnak arra, hogy nem egy ártatlan szúnyogcsípéssel van dolgunk?

Szerencsére a csípések nagy része csupán rendkívül irritáló, viszkető, ám a szúnyogok, darazsak, pókok általában nem okoznak olyan problémát, amivel orvoshoz kellene fordulnunk. Ám nem árt résen lenni, a rovarcsípések helyét figyelni, mert ritkán ugyan, de allergiás reakció, Lyme-kór is lehet a csípés következménye. 

Légzési nehézség a csípés után
Ha nehéz normálisan lélegezni rovarcsípés vagy szúrás után, az allergiás reakcióra utal, figyelmeztetnek a Mayo Klinika orvosai. Azonnal forduljunk orvoshoz, ha ilyet tapasztalunk. “Akár a szúnyogcsípésre is felléphet légzési nehézséggel járó allergiás reakció, bár a darázs vagy méhcsípés esetén a gyakoribb” – hívták fel rá a figyelmet az orvosok. A nehezített légzés az anafilaxiás sokk jele is lehet, mely súlyos allergiás reakció, és azonnali orvosi beavatkozást igényel.


Hányinger és görcsök
A rovarcsípés után fellépő hányinger és hasi görcsök többféle problémára utalhatnak, melyekkel szintén orvoshoz kell fordulni. Már Magyarországon is megjelent a Nyugat-nílusi láz nevű vírusos megbetegedés, melyet szúnyogok terjesztenek. “Az esetek nyolcvan százalékában tünetmentesen lezajlik a fertőzés, ám a diagnosztizált betegeknél influenzaszerű tünetek, láz, fejfájás, fáradtság, hányinger, hányás, nyirokcsomó-duzzanat és kiütések jelentkeztek” – mondta Dr. Nicholas E. Kman sürgősségi szakorvos. Védőoltás és gyógymód egyelőre nem létezik a betegség ellen, csupán tüneti kezeléssel enyhíthetők a panaszok.
A hányinger és hányás emellett az anafilaxiás sokk másik tünete lehet a légzési nehézség mellett, így ha erre gyanakszunk, azonnal hívjuk a mentőket.

Ödéma az arcon
Ha dagadást, ödémát tapasztalunk a szem alatt, torokban, szájon, az egyértelmű és gyakori jele az allergiás reakciónak rovarcsípés után. Az anafilaxiás sokk jele is lehet, így javasolt azonnal orvoshoz fordulni, ha ilyet tapasztalunk.

Kokárda alakú csípéshely
A kullancscsípés helyét nagyon fontos szemmel tartani még egy ideig a csípés után. Ha kokárda alakú kiütés jelenik meg a rovarcsípés helye körül, forduljunk orvoshoz, mivel a Lyme-kór egyik tünete lehet, és azonnali antibiotikumos kezelésre van szükség a későbbi, súlyos szövődmények megelőzése érdekében.

Csalánkiütés szúnyogcsípés után
Főleg gyermekkorban gyakori a szúnyogcsípés-allergia, mely az életkor előrehaladtával enyhül. Ilyenkor csalánkiütés, ödéma jelentkezik a csípés helyén, a rémisztő duzzanat és pirosság azonban nem életveszélyes állapot, csupán heves reakció, mely antihisztaminnal enyhíthető. Ha a csalánkiütés más tünetekkel párosul, szédüléssel, felgyorsult pulzussal, hányingerrel, esetleg az arc ödémásodásával, akkor viszont az anafilaxiás sokk gyanúja áll fenn, így azonnal forduljunk orvoshoz.

Láz és fejfájás
Rovarcsípés után jelentkező láz és fejfájás nem csak a Nyugat-nílusi láz jele lehet. A Lyme-kór esetén gyakran nem jelenik meg a csípés körül a kokárdaszerű kiütés, de ha lázat és fejfájást, vagy más influenzaszerű tünetet tapasztalunk, forduljunk orvoshoz. A betegség esetén nagyon fontos az időben megkezdett antibiotikumos terápia.

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash