Lyme-kórral érkezik a kullancsszezon: milyen jelekre figyeljünk?

2020. május 23.
A kullancscsípés az esetek túlnyomó részében nem jár következményekkel, ám ez nem jelenti azt, hogy nagyon ritka lenne a Lyme-kórral fertőzött példány, amelytől szerencsétlen esetben elkaphatjuk a fertőzést. Milyen jelekre figyeljünk, és mit tegyünk, ha azt gyanítjuk, Lyme-kóros kullanccsal találkoztunk?

Magyarországon a kullancsok 12-50 százaléka is hordozhatja a Lyme-kór kórokozóját, a Borrelia nemzetségbe tartozó baktériumot. Ha a rovart 24 órán belül eltávolítjuk, nagyon kicsi az esélye, hogy megfertőzhetne, ám ha 72 órán át a bőrünkben marad, szinte teljesen biztos, hogy átadja nekünk a Lyme-kór baktériumait. Ráadásul a Lyme-kóros betegek közel 30 százaléka nem is tud róla, hogy kullancscsípésen esett át, mivel a kullancs egyfajta érzéstelenítő szerrel fájdalommentessé teszi a csípést, ezért sokan észre sem veszik. Mire a betegség kialakul, már a seb is begyógyult, így a tünetek oka sokszor nem egyértelmű. Ám ha kezeletlen marad a Lyme-kór, súlyos szövődményeket okozhat az ízületi gyulladásoktól a szívproblémákig.


A tünetek nehezítik a felismerést

Mivel a kullancsok nagyon kicsik, még akkor is csupán szezámmag nagyságúra nőnek meg, amikor teleszívják magukat, ezért könnyen észrevétlenek maradhatnak a bőrünkben. Ám még ha észre is vesszük a kullancsot, és kiszedjük sérülésmentesen, akkor sem biztos, hogy a hetekkel később jelentkező tüneteket összekapcsoljuk a csípéssel.

A Lyme-kór legismertebb jele a kokárda alakú kiütés.

Ám a tévhittel ellentétben nemcsak a csípés helyén jelentkezhet, hanem a testen bárhol, ráadásul nem is jelentkezik mindenkinél, csupán az esetek 70-80 százalékában. A kiütés mérete a néhány centiméterestől az egészen nagy, arasznyi méretig változhat, és hetekig a bőrön marad. A tapintása meleg, és időnként viszkethet, ám általában nem fájdalmas. Sőt, az is lehetséges, hogy hol eltűnik, hol pedig visszatér.


A kiütésen kívül a Lyme-kórra utaló tünet a láz és hidegrázás, a fáradtságérzet, a merev nyak, a fejfájás, az izom- és ízületi fájdalom, a duzzadt nyirokcsomók és az étvágytalanság. Ha ezeket a tüneteket észleljük, azonnal forduljunk orvoshoz. Az időben elkezdett antibiotikumos kezeléssel rengeteg szövődményt előzhetünk meg.

Azonnali kezelés kell

Bár védőoltás nincs a Lyme-kór ellen (a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás ellen létezik védőoltás, viszont ez sokkal ritkább betegség, mint a Lyme-kór), ám egy két-három hetes antibiotikum-kúrával kezelhető, ha a csípés után, az első tünetek megjelenésekor orvoshoz megyünk. Ha kezeletlen marad a betegség, az súlyos szövődményekhez vezethet, ízületi gyulladást, idegrendszeri problémákat és ritka esetben halált is okozhat.

Olvastad már?

Megelőzhető a betegség?

A Lyme-kór megelőzése egyet jelent a kullancscsípés bekövetkeztének megelőzésével. Ha erdőbe, mezőre megyünk kirándulni, mindenképp használjunk kullancsriasztó spray-t. Ne csak a bőrünket, de a ruhánkat, hajunkat is fújjuk be a kullancsriasztóval. Viseljünk világos színű, hosszú ujjú felsőt és hosszú nadrágot, így megakadályozhatjuk, hogy a bőrünkhöz férkőzzenek a kullancsok. A világos szín azért is praktikus, mert ezen könnyebben észrevehetjük és lesöpörhetjük magunkról az apró ízeltlábúakat.

Hazaérkezés után az első dolgunk az önellenőrzés és a gyerekek átvizsgálása legyen.

Minden olyan testhajlatot alaposan nézzünk át – a fejbőrt sem kihagyva –, amit egyébként nem néznénk meg. A kullancsok kedvenc helye a fül, a hát és a hónalj hátsó része. Minél hamarabb észrevesszük az apró parazitát, annál nagyobb az esélye, hogy nem fertőzött meg sem a Lyme-kórral, sem a kullancs encephalitis vírusával.

Olvass tovább!

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash