A hulladékcsökkentéshez és a környezettudatosabb mindennapokhoz több úton el lehet indulni. Nincs jó vagy rossz irány, mert ha bármit is teszünk azért, hogy kevesebb szemetet termeljünk, akkor máris nagy lépést tettünk azért, hogy lehessen élhető jövőről beszélni. Sokszor írtunk már arról, hogy a háztartásunkban hogyan csökkenthetjük a hulladék mennyiségét. Ennek egyik legnagyobb része a kommunális kuka tartalmának drasztikusan redukálása egy komposztáló üzembe állításával – például a kert végében.
A hulladékcsökkentést azzal érdemes kezdeni, hogy belenézünk a szemetesünkbe: mi van benne, mi az, aminek a legnagyobb az aránya. Ha arra a megállapításra jutunk, hogy a konyhai növényi hulladék körülbelül a szemetünk harmadát teszi ki, teljesen indokolt a komposztálás. Ráadásul a kertben keletkezik nyesedék, nyáron levágott fű, ősszel pedig lomb, ami szintén mehet a komposztba.
Ez utóbbira megoldás lehetne a házhoz jövő szelektív zöldhulladék elszállítás is, de miután azt műanyag zsákban kell gyűjteni, és havonta-két havonta egyszer viszik el, nem feltétlenül ez a legtudatosabb megoldás.
Miben komposztáljunk?
A „mibe gyűjtsem a komposztot” kérdés okozhat némi fennakadást a kezdeti lelkesedés közepette. Egyrészt, ha nem vagyunk annyira ügyes kezűek és merészek, hogy magunk tákoljunk össze egy alkalmas ládát, és a kertben nincs olyan sarok, amit ki lehetne erre a célra jelölni, ráadásul klasszikusnak mondott kertvárosi pázsitunkat és dísznövény udvarunkat sem akartjuk semmi otromba dologgal elcsúfítani, akkor lehet jó megoldás egy fahatású komposztáló, ami illik is a kertbe.
Ne hagyjuk ki annak áttanulmányozását sem, hogy mi az, ami mehet a komposztba és mi nem. Ez a lista segíthet, hogy egy helyen meglegyen minden információ mindenkinek, aki még csak most tanulja a komposztálás művészetét, és izgatottan várja, mikor tudja az első adag humuszt kitermelni a saját komposztálójából.
Mi kerülhet a komposztba?
- konyhai zöldhulladékok (zöldségek, azok szárai, levelei, héjai)
- gyümölcsök (héja, magja)
- citrusfélékből csak a bio gazdaságból származó gyümölcsök héjai
- vágott virág
- szobanövény, fűszernövény mindenestül (ha esetleg elpusztul)
- tojáshéj
- kávézacc, teafű
- magvak, nyers gabonafélék
- fű, gallyak, falevél, minden egyéb zöld kerti hulladék feldarabolva
- fahamu
- állatszőr
- natúr papír
Ha szeretnél még többet tudni a komposztálásról, arról, hogy mire kell figyelni, ha elkezded, akkor az alábbi videó segíthet elindulni:
Szöveg: Bernáth Melinda (Smarta)