Úszunk a szemétben?

2021. április 29.
Mi lesz a rengeteg egyszer használatos maszkkal és a vízbe kerülő fertőtlenítővel? Tényleg ökológiai katasztrófa fenyeget miattuk? Addig is, amíg a kutatók és a hatóságok a lehetséges megoldásokon gondolkodnak, mi nézzük meg alaposabban, hová dobjuk a fertőtlenítő kendőt, és mi kerül a szelektív kukába.

A járvány előtti időkben még sokunknak támadt bűntudata attól, ha hetente egyszer-kétszer műanyag csomagolásban érkező ételt rendelt magának. Az elmúlt egy évben viszont nemcsak a világ állt a feje tetejére, de mintha a műanyaghulladékkal kapcsolatos morális aggályaink is csitultak volna. Már az első lezárás alatt feltűnhetett, hogy milyen gyorsan és milyen nagy mennyiségű hulladékot termel egy háztartás, és hiába próbálunk tenni ellene, szélmalomharcnak tűnik az egész. Közben tudjuk, hogy a Föld lassan belefullad a szemétbe, így nem meglepő, hogy a járvánnyal kapcsolatos félsz mellett még az ökoszorongást és a klímadepressziót is megismertük.

szajmaszk-tenger

Ételrendelés extrákkal

Míg a pandémia kitörése előtt több kormány betiltotta az egyszer használatos műanyag termékeket, a járvány miatt számos országban megfordulni látszik a trend, és elképesztő módon megnőtt a kereslet az egészségügyi maszkok, gumikesztyűk, elviteles ételdobozok, evőeszközök, nejlonszatyrok, PET-palackok és egyéb plasztiktermékek iránt. Plusz minden eddiginél többet vásárolunk online, ami ugyancsak növeli a (műanyag)hulladék mennyiségét.

Ausztrál tudósok hívták fel rá nemrég a figyelmet, hogy a klímaváltozás szempontjából az étel-házhozszállítás igencsak aggályos – leginkább az egyszer használatos csomagolások miatt. A Rakun Dobozközösség ellenben egy zero waste kezdeményezés: egy applikáción keresztül zárható, rozsdamentesacél dobozokat bérelhetünk, amelyekben ételt szállítanak ki nekünk, majd azokat leadhatjuk a kezdeményezésben részt vevő helyeken. Elmossák, fertőtlenítik őket, és újabb adag ételeket szállítanak ki bennük – valaki másnak. Dr. Horváth Sarolta alapító elmondta, hogy azért jobb megoldás a fémdoboz, mint a lebomló csomagolások, mert azok valójában csak ipari komposztálóban bomlanak le: „a legtöbben a kukába dobják a lebomló dobozokat, vagy rosszabb esetben a szelektív gyűjtőbe, ahol beszennyezik az újrahasznosítható műanyagokat.”

Szerző: Tóth Orsi Fotó: Getty Images

A cikk folytatását keresd az április 22-én megjelent Marie Claire magazinban!