Komposztálható vagy biológiailag lebomló: melyik a jobb?

2021. február 06.
Egyre gyakrabban vásárolunk úgy, hogy tudatosan olyan változatot keresünk a kívánt termékből, amely minél kevesebb idő alatt eltűnik a szeméthegyben. Ilyenkor a komposztálható vagy biológiailag lebomló címkékre vadászunk. De mit jelent a két fogalom, mi a különbség köztük, és jobb-e egyik a másiknál?

Bár a két fogalom felcserélhetőnek tűnik, hiszen mindkettő olyan tárgyakra vonatkozik, jellemzően csomagolóanyagokra vagy olyan használati eszközökre, mint a szappan, a szatyor vagy a pohár, amelyek visszakerülnek a Föld természetes biológiai körforgásába. Ám van néhány kulcsfontosságú különbség a komposztolhátó és a biológailag lebomló (a címkéken gyakran angolul feltüntetett, biodegradable) anyagok között.

komposzt-biologiailag-lebomlo-kornyezetvedelem

Ha valami biológiailag lebomló, azt jelenti, hogy a baktériumok, gombák vagy más természetes, a talajban jelenlévő mikroorganizmusok bontják le. Jellemzően a növényi, állati vagy ásványi eredetű anyagok ilyenek, vagy például Luke Perry biológiailag lebomló gombaöltönye, amelyben eltemették a stroke-ban elhunyt színészt. Bár azt gondolhatnánk, hogy a műanyagra egyáltalán nem igaz ez a meghatározás, pedig alapvetően biológiailag lebomló, csak éppen évszázadokra van szüksége az elemeknek ahhoz, hogy ez bekövetkezzen. 

Biológiailag lebomló tehát minden olyan anyag, amely szén-dioxidra és vízre esik szét. Fontos szempont azonban a környezetvédelem szempontjából, hogy ehhez mennyi időre van szükség. 

Mi is az a komposzt?

A komposztálható jelző két különböző dologra utalhat. Ha valamilyen természetes anyag komposztálható, az egyrészt azt jelenti, hogy a komposzthoz adhatjuk, amelyet aztán növények táptalajának használhatunk fel. Gondoljunk például a zöldségmaradékokra vagy falevelekre. A csomagolóanyagok esetében a komposztálható azonban azt jelenti, hogy komposzttá válik a megfelelő körülmények között. Ha valamilyen tárgyra azt írta a gyártó, hogy komposztálható, azt jelenti, hogy ipari komposztáló létesítményben kezelve teljesíti csak ezt az ígéretet. 

Eszerint a komposztálható termékek kilencven százalékát 180 napon át kell kezelni ilyen létesítményekben, hogy a biológiai bomlás bekövetkezzen. Ha a szemétbe dobjuk, és kikerül a szeméttelepekre, senki sem tudja, mennyi időbe telik, mire lebomlik. 

Mind a biológiailag lebomló, mind a komposztálható termék jobb választás a környezetvédelem szempontjából, mintha nem ilyen dolgokat vennénk, ám az időzítés nagyon fontos. A komposztálható anyagok gyorsabban lebomlanak, ám csak a megfelelő feltételek mellett. A biológiailag lebomló dolgoknak azt tartjuk, amelyek egy év alatt ismét a talaj részévé válnak, ám nem feltétlenül adnak olyan tápanyagokat a talajhoz, mint a komposztálható anyagok.

Forrás: Mental Floss Fotó: Unsplash

Olvastad már?