10 igazán őrült ház a világ körül

2021. július 31.
A legtöbb építész olyan házakat tervez, amelyek megfelelően illeszkednek a környezetbe, de van néhány, aki szeret kiemelkedni. Íme a 10 legkülönösebb és legfurcsább ház a világ minden tájáról.
  1. Cápa ház

1986 áprilisának egyik estéjén pattant ki az ötlet Bill Heine és szobrász barátjának, John Buckley-nek a fejéből a cápás ötlet. Az üvegszálból készült, 7,6 méteres cápát a Nagasakira ledobott atombomba 41. évfordulóján állították fel a tetőn.

  1. Átlátszó ház

A Sou Fujimoto Architects építtette ezt a fákban élő őseink ihlette házat Tokióban. A ház hatalmas üvegablakokkal büszkélkedhet a rengeteg napfényért, de hátránya a magánélet teljes hiánya.

  1. Lego-ház

A házat a BBC nagy sikerű Top Gear című műsorának egyik műsorvezetője, James May álmodta meg. Az elkészítéséhez 3,3 millió legót használtak fel, és volt benne wc, zuhanyzó és egy kényelmetlen ágy is. A kétszintes ház körülbelül 1000 önkéntes közreműködésével épült, de sajnálatos módon csak pár hétig állt, mert le kellett bontani.

  1. Futuro ház

A Futuro egy előre gyártott, űrhajó alakú ház, amelyet Matti Suuronen tervezett, és az egész világon található belőle néhány, de a legtöbb ilyen ház Finnországban van, az építész szülőföldjén. Napjainkban mintegy 65 ismert Futuro ház maradt a világ különböző pontjain – egészen pontosan 66 komplett ház és egy fél Futuro, amelyet kiállításokra használnak. Az előre gyártott Futuro házak 8 méter átmérőjűek és 4 méter magasak. Van bennük 6 ülőhely, egy kétszemélyes háló, konyha, wc és fürdő. Eredetileg fehér, sárga és világoskék színben gyártották.

  1. A világ legkeskenyebb háza

A kompakt házat 2012-ben Jakub Szczęsny építész építtette a Lengyel Modern Művészeti Alapítvány művészeti installációjaként. A Keret-házat kívülről nem könnyű észrevenni, két nagy épület között egy apró térben helyezkedik el. A ház a legkeskenyebb részén csupán 92, de a legszélesebb pontján is csak 152 centiméter széles.

  1. Sziklás penthouse a 26.-on

Zhang Biqing, aki kínai klinikák láncolatát alapította, megvásárolta a 26. emeleti lakást, majd sziklákat, fapaneleket és cserjéket szállíttatott fel a tetőre, hogy sziklás hegyvidéki tájhoz hasonlóvá tegye. Közel 40 millió forintnak megfelelő összeget költött a megvalósításra, de sajnálatos módon a hatóságok végül bontásra ítélték.

  1. Heliodome

A Heliodome, egy bioklimatikus napenergia-ház, ami úgy néz ki, mint egy lezuhant ufó. A franciaországi Strasbourg közelében épült 2011 augusztusában. A házat óriási háromdimenziós napórának tervezték, amely rögzített szögben áll, és a nap mozgásának megfelelően alakították ki, hogy árnyékot nyújtson a nyári hónapokban, hűvösen tartva a belső hőmérsékletet, az őszi, téli és tavaszi napsugarak pedig bejuthassanak a nagy ablakokon keresztül.

  1. Hangyavár

A Dang Viet Nga vietnami építész által tervezett Hang Nga Panziót a helyiek „Dalat Crazy House” néven is ismerik, és eléggé hasonlít egy hangyavárra vagy egy óriási fatuskóra. A 10 szobával rendelkező ház nyitva áll a turisták előtt. Sok zuggal, fordulóval, híddal, folyosóval és lépcsővel büszkélkedhet. A házon belüli összes bútort kézzel készítették, hogy illeszkedjen a belső tér organikus formájához.

  1. Fészekház

A helyi erdőkből betakarított faágak felhasználásával Jayson Fann művész hihetetlen fészket hoz létre az emberek számára. Miután gondosan megválasztja és levágja a fákról az ágakat, eltávolítja a leveleket, majd elrendezi őket. A folyamat abból áll, hogy az ágakat olyan áramló formába illeszti, amely összekapcsolja a szerkezeti integritást a művészi áramlással. A fákat feszítéssel meghajlítja, és süllyesztett csavarokkal rögzíti, amelyek így gyakorlatilag láthatatlanok.

  1. Kagyló ház

A mexikói Shell House a világ egyik leghíresebb nyaralója, melyet a környező tengeri kagylók inspiráltak. Eduardo Ocampo építész 1994-ben kezdte el építeni ezt a házat magának, amikor a Mujeres-szigetre költözött. Emellett üdülési lehetőséget adott testvére, a híres festő, Octavio Ocampo számára, aki gyakran látogatott el hozzá.

Forrás és fotó: megveszLAK

Olvass tovább!