Textilipari hulladékból épít világhírt a ghánai divatmárka

2021. augusztus 18.
Az adományként Ghánába jutó textilekből készít egyedi, tervezői darabokat a The Slum Studio, megmutatva, hogy a nyugati világ levetett darabjaiból high fashion kreációk is készülhetnek.

Sel Kofiga, a ghánai multidiszciplináris művész nem hagyja, hogy a divatipar szemétlerakóként használja Afrikát. A The Slum Studio mögött álló tervező élesen rámutat, mennyi levetett, second hand holmi végzi az útját Afrikában – fokozatos elértéktelenésüknek végső állomásaként. Kofiga ezekből a textilekből készít izgalmas, kézzel festett kreációkat, bebizonyítva, hogy friss látásmóddal új karaktert kaphatnak ezek a darabok.

the-slum-studio-ghana-second-hand-divat

Kofiga a DesignBoomnak adott interjújában nemcsak a fenti problémára hívja fel a figyelmet, de azt is megjegyzi, hogy a divatvilág gyakran inkább csak a greenwashing eszközével él – ahelyett, hogy valódi zöld lépéseket tenne. Az alkotó márkájával a „divat politikájával” szeretne foglalkozni, azzal, hogyan csapódnak le ezen a téren a világ hatalmi egyenlőtlenségei, azaz hogyan kerül a nyugati világ által forgalmazott, elképesztő mennyiségben tömegtermelt ruhamennyiség rövid életciklusának végén a világ olyan szegény, elnyomott szegleteibe, mint Ghána.

the-slum-studio-ghana-second-hand-divat

the-slum-studio-ghana-second-hand-divat

A tervezés során Kofiga élénk színekkel és képzőművészeti ihletettségű mintákkal dolgozik, saját – afrikai gyökerei által meghatározott – stílusára formálva az eredetileg nyugatiak által hordott darabokat. A végeredmény nemcsak követendő környezettudatos törekvés és művészileg figyelemre méltó kollekciók, de ügyes fricska is a kizsákmányoló, posztkolonialista struktúrák felé.

the-slum-studio-ghana-second-hand-divat

Forrás: DesignBoom

Olvass tovább!