Már a méhekre is gondolni kell a brit építkezéseken

2022. február 02.
Brightonban törvényjavaslatot adtak be azért, hogy az újonnan épülő épületekbe kötelező legyen úgynevezett "méhtéglákat" is beépíteni.

Az elmúlt években rengeteg figyelem terelődött a méhekre, akikre sok szempontból ökoszisztémánk „alapjaiként” tekintünk. Mivel az urbánus környezet egyre inkább elveszi a tereiket, sok nagyvárosban már törvényileg szabályozott kezdeményezésekkel próbálják segíteni a méhek „munkáját” – ilyenek a zöldített méhlegelők vagy más különleges méheknek kialakított odúk.

brighton-epitkezes-meh-tegla

Brightonban most olyan törvényjavaslat született, amely minden újonnan épülő, öt méteres magasságot meghaladó épületben előírná az úgynevezett „méhtéglák” beépítését: ezek a speciális, lyukacskos téglák a standard téglák méreteit követik, de a beléjük vájt lyukak alkalmasak rá, hogy otthont adjanak a nagyvárosi méheknek.

brighton-epitkezes-meh-tegla

A brightoni biodiverzitást elősegítő intézkedések egyébként nem állnak meg a méheknél: sünöknek kialakított üregeket és madáretetőket is kötelező elemekként szabnák meg az építkezések során, ezzel is bebizonyítva, hogy néhány egyszerű és olcsó megoldással is rengeteget tehetünk a környezetünkben élő állatokért.

Forrás: Dezeen

Olvass tovább!