Összerakja magát a minimalista dizájnszék

2022. április 04.
A különleges széket nem kell összerakni, a rugalmas anyagú fa egyszerűen magától feláll, hogy aztán egyszerre legyen kényelmes ülőhely és látványos dizájnelem.

A University of Stuttgarton működő komputációs dizájn intézet (Institute for Computational Design, ICD) innovációja a HygroShape szék, az egyetlen rugalmas elemből álló különleges dizájnbútor. A minimalista kialakítású szék lapos csomagban érkezik, a fa egyedi flexibilitásának köszönhetően azonban a szék a csomag kibontása után teljesen magától „kirúgja magát” – az alábbi videón meg is lehet nézni, hogy néz ki ez a folyamat:

Az egyszerű, mégis látványos darab a fa higroszkópikus, vagyis vízmegkötő jellegére épít (innen kapta a nevét is) – a nedvességtartalomtól függően a fa képes kitágulni és összeszűkülni. Ezt kötik össze a modern komputációs technológiákkal, gondosan kalkulálva az anyag sejtjeinek vízmegkötő tulajdonságával, hogy a szék végül felvegye a megfelelő formát. A végeredmény egy menő, letisztult szék, ami ráadásul a gyártó ígérete szerint nemcsak mutatós, de kényelmes is!

icd-university-of-stuttgart-dizajn-szek

icd-university-of-stuttgart-dizajn-szek

Forrás: Dezeen

Olvass tovább!