Zuhanyzásban segít a spéci protézis

2022. május 06.
Harry Teng dizájner alapvetően menő bútorokat tervez, de miután találkozott a nyolcvanéves amputált Phillel, megalkotta a Lytra protézist.

Amikor Harry Teng dizájner találkozott a nyolcvanéves, amputált Phillel, azt is megtudta, hogy évente 185 000 alsó végtagot kell amputálni az Egyesült Államokban. Az amputáción átesett alanyok több mint fele ötvenévnél idősebb – ennek a korosztálynak így különösen nehézkessé válik a mindennapi tisztálkodás, a megfelelő testhigiénia fenntartása.

lytra-vegtaghiany-amputacio-zuhanyzas-harry-teng

A legtöbb protézist ugyanis nem lehet bevinni a zuhanyzóba, így sokan stabil támaszték nélkül maradnak fürdés közben. Teng ezért alkotta meg Lytra névre keresztelt, spéci „zuhanyzós protézisét” – egy olyan eszközt, amit kifejezetten úgy tervezett meg, hogy az amputált személyeknek is kényelmes és biztonságos lehessen a mosakodás.

A Lytra állítható, a csonkot tartó része XS, S, M, L és XL méretekben érkezik, a szilikonpárna pedig kényelmes támasztékot biztosít, miközben a lábat támasztó részen túlnyúló fogantyúban kézzel is meg lehet kapaszkodni. A magassága a használó testméretéhez igazítható, de arra is figyeltek, hogy az egyes alkotórészek könnyen cserélhetőek és javíthatóak legyenek.

lytra-vegtaghiany-amputacio-zuhanyzas-harry-teng

Tang egyelőre a világ vezető mérnökeivel működik együtt, hogy még biztonságosabbá és megbízhatóbbá tegye az eszközt, és nagyon reménykedik benne, hogy hamarosan megindulhat a termék tömeggyártása is.

Forrás: DesignBoom

Olvass tovább!