Henri Matisse által inspirált kollekcióval jött ki a magyar sálmárka

2022. július 21.
Mire képes két fiatal, ha teret kap? A legmenőbb magyar sálmárka szenzációs, limitált kollekciót álmodott meg az első magyarországi Henri Matisse életművét bemutató kiállítás alkalmából.

A magyar márka régóta nagy kedvencünk, imádtuk egyedi takarókollekcióját is, amelyeken stílusos fenevadak kaptak főszerepet. Legújabb limitált kollekciója a Budapesti Szépművészeti Múzeummal és Horváth Lilivel, a múzeum független kurátorával, vállalati kapcsolatkért és brand együttműködésért felelős tanácsadójával kollaborációban készült el az első magyarországi Henri Matisse életművét bemutató kiállítás alkalmából.

Az együttműködés ötlete a francia festő és a VYF közös papírkivágási technikáján alapul: Matisse ezt autonóm médiumként (ollóval rajzolás) alkalmazta utolsó és legáttörőbb munkái során, mégis egyben a VYF minták gyártási folyamatának kiindulópontja és elsődleges eszköze.

A 3 méretet és 3 különböző mintát felvonultató kollekció a művész visszatérő motívumaiból merít ihletet – például madarak, korallszerű növényi ornamentika, élénk aktok, bel- és kültéri elmélyülés. Mindazonáltal rekontextualizált módon jelennek meg, megidézve a mindennapok élményeit, a már megszokott csipetnyi kelet-európai hangulattal fűszerezve. A kollekció alapanyagai, illetve az anyagok festése az olaszországi Comóban, míg a tervezés és kivitelezés Budapesten készül.

Kattints a képre, és nézd meg a kollekciót!

12 fotó megtekintése

A kollekciót a Múzeumshopban, a projekt kollaborációs partnerénél lehet megvásárolni, illetve a vyf.hu weboldalán.

Fotó: Hencz Péter
Modellek: Törő Viktória, Sógor Ákos
Kurátor, kreatív koncepció: Lili Horváth
Mintatervek, gyártás és kivitelezés: VYF_BUDAPEST (Szécsi Tamás és Balázs Viola)

Olvasd el interjúnkat a márka egyik alapítójával!