Kivirágoznak ezek a 3D nyomtatással készült épületek

2022. augusztus 08.
A 3D nyomtatás technológiája eleve áttörést jelenthet a fenntarthatóbb építkezésben, de a Jerusalem Design Weeken bemutatkozó új törekvés még környezetbarátabb irányt mutat.

A 3D nyomtatás technológiáját az „élő”, organikus építési alapanyagok használatával kombinálva született meg a speciális eljárás, amivel a gyorsan és hatékonyan felhúzott épületek gyakorlatilag vertikális kertként működhetnek. A Jerusalem Design Weeken bemutatott eljárás mögött Elisheva Gillis, Gitit Linker, Danny Freedman, Noa Zermati, Adi Segal, Rebeca Partook és Nof Nathansohn dizájnerek állnak, akik magokkal kevert termőföldből építkeznek egy általuk épített robotkar segítségével. A növényekből induló gyökerek megerősítik az épület struktúráját, a sok zöld pedig nemcsak környezetbarátabbá, de még látványosabbá is teszik a házakat.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nof Nathansohn (@nofnathansohn)

 

A „To Grow a Building” névre keresztelt projekt egyelőre csak performatív laboratóriumként mutatja be az izgalmas irányt, de a hosszú távú céljuk az lenne, hogy kivirágzott, élő épületekkel reformálják meg az építőipart. Azt is fontosnak tartják, hogy az építkezések során mindig helyi földet használjanak, így még inkább csökkenthetik az új épületek felhúzásával járó ökológiai lábnyomot.

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Getty Images

Olvass tovább!