Kiderült: a tudatosan gyerektelenek később sem bánják meg a döntésüket

2023. május 08.
A társadalomban még ma is erősen tartja magát az elgondolás, miszerint gyerek nélkül az élet értelmetlen, és hogy azok, akik tudatosan nem vállaltak gyerekeket, később, az évek múlásával biztosan meg fogják bánni a döntésüket. Nos, egy friss kutatás szerint az utóbbi állítás biztosan nem állja meg a helyét.
a tudatosan gyerektelenek később sem bánják meg a döntésüket

Nincs bennük megbánás

A Michigani Egyetem pszichológiai tanszékének kutatói nemrég megvizsgálták, későbbi életkorukban éreznek-e bármilyen megbánást azok az emberek, akik tudatosan nem vállaltak gyereket. A kutatók 70 év feletti gyerekes és tudatosan gyerektelen felnőttekkel beszéltek, és a felmérésüknek igen meglepő eredményt hozott. Azt találták, hogy az idős szülők, tehát a gyereket vállalók sokkal több megbánást éreztek az életük alakulása kapcsán, mint azok az idősek, akik gyerektelenek maradtak. „Bár a gyermektelen felnőtteknek gyakran szokták mondogatni, hogy később, idősebb korukban meg fogják bánni a döntésüket, most kiderült, hogy ez nincs így” – magyarázták a tudósok.

Jennifer Watling Neal, a tanulmány társszerzője a tanulmány mellett kiadott nyilatkozatában is megerősítette, hogy a gyermektelenek körében nem volt nyoma megbánásnak: „Valójában az idősebb szülők voltak azok, akik nagyobb valószínűséggel szerettek volna valamit változtatni az életükön. Ettől függetlenül még előfordulhat, hogy egy gyermektelen felnőtt a jövőben megbánja a döntését, vagy meggondolja magát, de úgy tűnik, nem ez az általános.”

Korán meghozzák a döntést

A felmérésben a kutatók arra is rákérdeztek az érintetteknél, mikor, hány évesen döntötték el, hogy nem szeretnének gyereket. Kiderült, hogy a gyerektelen nők többsége kifejezetten korán, már a 30-as évei előtt tisztában voltak vele, hogy nem szeretnének gyereket, és tartották is magukat ehhez a korai elhatározáshoz. 

A kutatók azt is kihangsúlyozták, hogy a gyereket nem akarók profilja kifejezetten változatos volt, iskolai végzettség és jövedelem szerint is nagyok voltak köztük a különbségek.

Fotó: Getty Images, Forrás: marieclaire.fr