Hatástalan lesz a fogamzásgátló, ha rosszul tárolod?

2023. május 30.
Közeleg a nyári forróság, ebben az időben különösen fontos odafigyelni a fogamzásgátló tabletták tárolására.
Hatástalan lesz a fogamzásgátló, ha rosszul tárolod?

A hormonális fogamzásgátlók nagy előnye, hogy könnyű használni és majdnem teljes biztonságot, a statisztikák szerint 99 százalékos védelmet nyújtanak a nem kívánt terhességekkel szemben. Nem csoda, hogy a fogamzásgátló tabletták az egész világon rendkívül elterjedtek. És bár tényleg egyszerű a használatuk, néhány szabályt még így is be kell tartanod, ha nem akarod, hogy csökkenjen a tabletták hatékonysága. Ha például nem figyelsz rá, hogy mindennap ugyanabban az időben vedd be, a tabletta hatékonysága akár 91 százalékra is lecsökkenhet. Noha ez elsőre nem tűnik vészesnek, tudnod kell, hogy minél jobban lecsökken ez a százalék, annál nagyobb a teherbe esés esélye.

Oké, ezt a szabályt a legtöbb fogamzásgátlót szedő nő általában ismeri, de azt tudtad például, hogy az sem mindegy, hogy hogyan és hol tárolod a tablettáidat? A legtöbb csomagolásra a gyógyszergyártó rá szokta írni, hogy 25–30 ° C-os hőmérsékleten és fénytől védve kell tárolni. De vajon mi történik, ha nem figyelsz oda és véletlenül nem tartod be ezt az előírást?

Dr. Karin O’Sullivan nőgyógyász azt nyilatkozta, hogy a nem megfelelő tárolás is ronthatja a fogamzásgátlók hatékonyságát. A szakértő szerint a tablettákat úgy tudod a legegyszerűbben megvédeni a nem kívánatos fényhatástól, ha az eredeti dobozban tárolod őket. De arra is érdemes figyelned, hogy a dobozt még véletlenül se hagyd a felforrósodott kocsiban, ne tárold a radiátor mellett, vagy ne hagyd kint a konyhaasztalon, ha éppen nagy főzőcskézésben van. Ezeken a helyeken ugyanis olyan hő érheti a fogamzásgátlót, ami hatására megint csak veszíthet a hatékonyságából.

Forrás: Cosmopolitan Fotó: Getty Images