Ha létezne fogamzásgátló tabletta a férfiaknak, vajon hajlandók lennének bevenni?

Ha létezne fogamzásgátló tabletta a férfiaknak, vajon hajlandók lennének bevenni?

2023. május 17.
És a nők hajlandók lennének átadni az „irányítást” a férfiak kezébe úgy, hogy az esetleges következményeket továbbra is nekik kell majd viselni?

Hangulatváltozás. Pattanások. Alacsony libidó. Ha valaha is szedtél hormonális fogamzásgátlót, az előbbi mellékhatásokat (amelyek egyébként csak a jéghegy csúcsát jelentik) biztosan nem kell bemutatnunk. A nem kívánt terhességek elkerülése érdekében nők millió szednek világszerte különféle hormonkészítményeket, gyakran a saját egészségüket – szélsőséges esetben az életüket – kockáztatva, miközben a férfiak egy része még egy gumi óvszert sem hajlandó felhúzni. Az ENSZ Népesedési Alapjának (UNFPA) 2022-es jelentése szerint világszerte a terhességek közel fele nem szándékosan fogan meg, ez a megdöbbentő adat pedig csak még hangsúlyosabbá teszi a fogamzásgátlás körül tapasztalható egyenlőtlenséget. A legnagyobb probléma, hogy az emberi populációnak csak az egyik fele képes orvosi fogamzásgátlót szedni. És bár az óvszer a férfiak számára is rendelkezésre áll(na, ha használják), a leghatékonyabb fogamzásgátlónak a női hormonális gyógyszerek számítanak. Ezek pedig jelenleg kizárólag a nők számára elérhetőek.

Ám ha minden jól megy, a helyzet hamarosan megváltozhat, világszerte ugyanis több tucat kutatás és kísérlet folyik a férfi fogamzásgátlókkal kapcsolatban. A férfi fogamzásgátlás nem valami új keletű ötlet: a tesztoszteront már az 1990-es évek óta próbálják fogamzásgátlóként alkalmazni, ígéretes eredményekkel. A korábbi kísérleteket azonban rendre leállították, mikor kiderült, hogy a vizsgálatban résztvevő férfiaknál olyan mellékhatások jelentkeztek, mint a hangulatváltozás, a súlynövekedés, a libidó változása, illetve a depresszió. Igen, ezek a mellékhatások mind-mind megvannak a női fogamzásgátlóknál is, ráadásul nálunk ezek még az enyhébb tünetek közé tartoznak. De míg a nők kényelmetlenségei vagy kockázatai a fogamzásgátlásban társadalmilag elfogadottak, addig ugyanezek a kényelmetlenségek és kockázatok, úgy tűnik, a férfiak esetében továbbra is megengedhetetlenek. Legutóbb egy 2012-es kísérletet zártak le a tervezettnél korábban, mondván, hogy

a mellékhatások túlságosan kellemetlenek a férfiak számára.

A NES/T (Nestorone®/Testosterone) volt az első férfi fogamzásgátló termék, amely túljutott a klinikai vizsgálati folyamat kezdeti szakaszán. Jelenleg tesztalanyokon vizsgálják a gyógyszer biztonságosságát, illetve hatékonyságát, és a kutatók rendkívül bizakodók. A NES/T egy hormontartalmú gél, amit a férfiaknak naponta kellene bemasszírozniuk a bőrükbe, és hatására átmenetileg leállna a spermatermelésük – úgy, hogy a libidójukat és a teljesítményüket a szer nem befolyásolná. A NES/T lehet az első hormonális férfi fogamzásgátló, amely megjelenthet a patikák polcain, de további jó hír, hogy jelenleg egy másik módszer is a vizsgálati fázisban van. A Weill Cornell Medicine nemrégiben kiadott tanulmányában számoltak be arról a nem hormonális enzimgátló készítményről, amely átmenetileg termékennyé tudná tenni a férfiakat. Ezt az enzimgátlót fél órával a a szexuális aktus előtt kellene bevenni, a hatása pedig 24 órán keresztül kitartana. Mivel ez a megoldás hormonmentes, kevesebb mellékhatással is járna együtt.

a férfiak hajlandók is lennének használni a nekik készült fogamzásgátlót?

Ha létezne fogamzásgátló tabletta a férfiaknak, vajon hajlandók lennének bevenni?

Egy Bill & Melinda Gates Alapítvány által finanszírozott kutatás során több mint 13 ezer férfit kérdeztek meg világszerte arról, mennyire lennének fogékonyak a számukra kifejlesztett fogamzásgátlók használatára. Az eredmény szerint a férfi fogamzásgátlók iránti kereslet világszerte rendkívül magas. Az persze más kérdés, hogy még ha a férfiak elméletben akarják is ezeket a szereket, vajon tényleg hajlandók lennének használni is őket?

Vajon a férfiak hajlandók lennének használni a nekik készült fogamzásgátlót?

A 27 éves Michael Kaliforniában él barátnőjével, és a Refinery29 kérdésére úgy nyilatkozott, hogy amennyiben a párja spirálja már nem lenne a legjobb megoldás, hajlandó lenne kipróbálni a férfi fogamzásgátlást. Bár kifejezetten csábítónak tartja, hogy a hormonmentes gyógyszernek kevesebb a mellékhatása, az alkalmazásában lát némi kockázatot. „Ha elfelejted bevenni a pillanat hevében, az azért kockázatos. Annak nyilvánvalóan komoly következményei lennének, és ez elég ijesztő” – magyarázta. A biztonság és a nyugalom érdekében Michael szívesebben döntene a hormonális fogamzásgátlás mellett – még úgy is, ha az bizonyos mellékhatásokkal járna együtt.

Joseph szintén 27 éves, New Yorkban él, és ő is hasonlóan gondolkodik: hajlandó lenne fogamzásgátló tablettát vagy gélt alkalmazni, ám csak azzal a kikötéssel, ha gyógyszereket előtte alaposan kivizsgálták. „Azt hiszem, inkább a hormonmentes fogamzásgátló mellett döntenék. Tudom, hogy a hormonális fogamzásgátlóknak elég durva mellékhatásai vannak, szóval ezeket próbálnám inkább elkerülni.” Mivel a férfi jelenleg egyedülálló, az életmódjához is inkább a rövid távú, hormonmentes fogamzásgátlás illene a leginkább. Dr. Balbach, a Weill Cornell kutatásának egyik munkatársa korábban úgy nyilatkozott, hogy pontosan ez a szingli életmód volt az egyik fő motivációjuk a hormonmentes gyógyszer fejlesztésekor. „Miért szednél valamit mindennap, ha nem tudod pontosan, mikor lesz legközelebb szex? Ez a probléma a hormonális gyógyszerekkel, hogy azokat állandóan szedni kell” – magyarázta a szakember.

Noha a férfiak aggodalma a mellékhatások miatti teljesen érthető, a kérdés továbbra is adott: a nők esetében vajon miért vesszük társadalmi és egyéni szinten is félvállról ugyanezeket a mellékhatásokat? Ahogy fentebb is írtuk, a férfiaknak szánt, hormonmentes és így kevesebb mellékhatással járó fogamzásgátló jelenleg is fejlesztés alatt áll, miközben a több mint hatvan éve létező, nők számára kifejlesztett hormonális fogamzásgátlást a mai napig nem sikerült biztonságossá tenni. Nagyon úgy tűnik, hogy a férfiak a fogamzásgátlás terén is egy sokkal kiváltságosabb helyzetben vannak. Ezzel a 26 éves, Manchesterben élő Conner is egyetért. „Megértem azokat a férfiakat, akik a mellékhatások miatt nem akarnak fogamzásgátlót szedni, csak az a baj, hogy nem veszik észre, jelenleg is nők milliói szenvedik el napi szinten a mellékhatásokat.” Vajon nem is tud a férfiak nagy része a női hormonális fogamzásgátlás veszélyeiről, vagy egyszerűen elvárják a nőktől, hogy vállalják ezeket a kockázatokat, gondolván, hogy a terhesség megelőzésének felelőssége végső soron őket terheli?

A Skóciában élő Alex egy lépéssel tovább ment, mint az előbbi férfiak. Ő már egy éve alkalmazza a NES/T-t az Edinburgh-i Egyetem Reproduktív Egészségügyi Központja által támogatott kísérletben, és elmondása szerint eddig még nem tapasztalt semmilyen említésre méltó mellékhatást. „Felkészítettek a lehetséges mellékhatásokra, úgy mint a hajhullásra, fogyásra vagy hízásra, a libidó megváltozására… De eddig semmit nem tapasztaltam” – mesélte Alex, majd azt is elmagyarázta, miért döntött úgy, hogy részt szeretne venni a kísérletben. – Mint sok más nőnek, korábban a barátnőmnek is voltak problémái a különböző fogamzásgátlókkal.” A pár sokat beszélgetett a témáról, aminek köszönhetően végül Alex is belátta, mekkora nyomás és felelősség hárul a nőkre ezen a terén. „Most már sokkal jobban érzi magát a bőrében, és a véletlen teherbe eséstől sem kell tartanunk. Sokkal egyszerűbb lett minden. És a gyógyszert is rendkívül könnyű alkalmazni.”

Alex tehát semmi mellékhatást nem tapasztalt, és a fogamzásgátló használata a napi rutinjának részévé vált – de vajon hozzá hasonlóan a többi férfi is ennyire pozitívan fog viszonyulni a gyógyszerhez?

Nőként valóban bízhatunk benne, hogy felelősségteljesen fogják alkalmazni?

Egy olyan világban, ahol rendszeresen előfordul, hogy szex közben a férfiak a nők tudta nélkül lehúzzák az óvszert (egy ausztrál tanulmány szerint az ilyen esetek aránya eléri a 32 százalékot), vajon nem áll-e fenn annak is a veszélye, hogy a férfiak egy része megtéveszti majd a szexpartnerét, hamisan azt állítva, hogy használnak fogamzásgátlót? A nők tényleg hajlandók lesznek átadni az „irányítást” a férfiak kezébe úgy, hogy az esetleges következményeket továbbra is nekik kell viselni?

Joseph azt mondja, a korábbi partnerei súlyosan megsínylették a fogamzásgátló mellékhatásait. „Számomra a napnál is világosabb, hogy szükség van férfi fogamzásgátlóra. Egyes nők számára igazi megváltást hozhatnának” – mondta. Ahogy dr. Balbach is hangsúlyozta, éppen ideje lenne, hogy végre társadalmi szinten is elindítsunk egy párbeszédet a férfi fogamzásgátlási lehetőségekről, hiszen így idővel ezek a megoldások is beépülhetnének a mindennapjainkba.

Miután elmondta, hogy az élete valójában semmit sem változott a fogamzásgátló szedése óta, Alex elnézést kért, amiért a története ennyire „unalmas”.  De ha jobban belegondolunk, ennek az unalmas történetnek igazából csak örülni lehet, hiszen a cél mégiscsak az lenne, hogy a férfiak számára egy hatékony és egyben biztonságos, bármiféle komplikációtól mentes módszert fejlesszenek ki.

Forrás: Refinery29, Fotó: Getty Images