10 legjobb fiúnév H betűvel és 5, amivel kiszúrunk a gyerekünkkel

2024. augusztus 25.
A H betűvel kezdődő fiúnevek nagyon sokfélék, rengeteg erőteljes hangzású, karizmatikus utónevet találunk közöttük. De melyek azok a H betűs fiúnevek, amiket jobb, ha nem adunk a gyerekünknek?
Fiúnevek h betűvel
  • A h betűvel kezdődő fiúnevek kevésbé népszerűek, pedig nagyon sok erős, karizmatikus utónév található közöttük.
  • Melyek a legszebb H betűs fiúnevek?
  • Adnánk a gyerekünknek a Herkules nevet?

Ha H betűvel keresünk fiúnevet a gyerekünknek, komoly dilemma elé nézhetünk. Nagyon különleges hangzású keresztnevek kezdődnek H-val, ám közülük sok olyan akad, ami inkább kiszúrás lehet viselőjének. Mutatjuk a kedvenc H betűs fiúneveinket, és azt az 5-öt, amit sosem adnánk a gyerekünknek!

Legszebb fiúnevek H betűvel

1. Hannó

Többféle elmélet is tartja magát a német eredetű H betűs fiúnév eredetével kapcsolatban. Lehetséges, hogy a Hagen név becézéséből önállósult, a másik elmélet szerint a Johannes rövidüléséből vált önálló fiúnévvé.

2. Herman

A német Hermann név magyaros változataként anyakönyvezhető a H betűs utónév, melynek női változata a Hermina. Jelentése hadsereg és férfi.

3. Hubert

Szintén német eredetű a H betűvel kezdődő fiúnév. Ugyancsak létezik női változata is, a Huberta. Jelentése mindkettőnek értelem, fényes, híres.

4. Huba

Régi magyar eredetű fiúnév, melynek jelentése nem ismert. Korábban nem volt a népszerű fiúnevek között, az utóbbi években viszont egyre több fiút anyakönyveznek a H betűs fiúnévvel.

5. Hugó

A német eredetű férfinév a Hug- kezdetű utónevek (Hugubert, Hugwin, Hugbald) rövidülése lehet. Egyes vélekedések szerint a névelem jelentése értelem, míg más források szerint a germán nyelvekben a hug a szív, lélek jelentéssel bír.

6. Henrik

Talán a legismertebb H betűs fiúnév, mely a germán Heinrich keresztnév magyaros változata. Elemeinek jelentése ház, hatalmas, uralkodó.

7. Harkány

Valószínűleg régi magyar nemzetségnévből vált H betűs keresztnévvé, mely egyes források szerint a harkály madár nevéből, míg mások szerint a horka méltóságnévből ered.

8. Hadriel

Ez a ritka H betűs fiúnév héber eredetű. Jelentése Isten harcosa vagy Isten harcosának a fia. Az Adriel egyik változata a magyar nyelvben.

9. Herold

Északi-germán eredetű férfinév, ami a Harald német alakváltozata. Jelentése hadsereg, uralkodó, tevékeny.

10. Havel

A szláv eredetű fiúnév története és jelentése többféle lehet a források szerint. Egyes értelmezések szerint a cseh Havel, míg mások a lengyel Hawel alakváltozatának tartják. Jelentése összetartozás, harmónia.

Fiúnevek H betűvel, amivel kiszúrunk a gyerekünkkel

Ahogy a legtöbb kezdőbetűvel, úgy a H betűvel kezdődő fiúnevek között is akad néhány olyan, ami inkább kiszúrás a viselőjének. Mutatjuk, mely H betűs fiúneveket nem szerencsés választanunk:

  • Habakuk
  • Hannibál
  • Hümér
  • Hippolit
  • Hős

Fotó: Getty Images, Unsplash