Ezek a legszebb magánhangzóval kezdődő fiúnevek

2024. február 28.
Ha kemény mássalhangzóval végződik a családnév, nagyon jó választás lehet egy lágy hangzású, magánhangzóval kezdődő fiúnév. Mutatjuk, melyek azok a férfi keresztnevek, amik ráadásul még elég ritkák is ahhoz, hogy ne legyen belőle még egy az óvodában, iskolában!
Magánhangzóval kezdődő fiúnév
  • Amikor nevet választunk a gyerekünknek, érdemes számításba vennünk azt is, hogyan helyezkednek el a mássalhangzók és magánhangzók a családnévvel együtt a teljes névben.
  • A magánhangzóval kezdődő fiúnevek különösen jól illenek mássalhangzóval végződő családnévhez.
  • Nagyon szép magánhangzóval kezdődő fiúnevek közül választhatunk a legnépszerűbb Ábelen és Olivéren túl is!

Egy felmérés szerint sokkal nehezebb a szülők számára fiúnevet választani, mint amikor lányuknak keresik a tökéletes keresztnevet. Különösen az adja fel a leckét, amikor mássalhangzóra végződő családnévhez keresnek olyan fiúnevet, ami segít, hogy lágyabb hangzása legyen az egész névnek.

A magánhangzóval kezdődő fiúnevek segíthetnek, hogy még jobban kiemeljünk egy karakteres családnevet, de a mássalhangzó-problémát is kiküszöbölhetjük egy jól megválasztott, magánhangzóval kezdődő fiúnévvel. Mutatjuk, melyek a legszebb és legritkább magánhangzóval kezdődő fiúnevek, amik erős jelentéssel bírnak!

Gyakran választott magánhangzóval kezdődő fiúnevek

Nem véletlenül lettek olyan népszerűek az utóbbi években a magánhangzóval kezdődő fiúnevek. Sokat hozzátehetnek nem csak egy név jelentéséhez, de hangzásához is. Mutatjuk, melyek jelenleg a legnépszerűbb magánhangzóval kezdődő fiúnevek!

1. Ábel

Héber eredetű, bibliai név az Ábel, valószínűleg mindenki emlékszik Ádám és Éva fiainak versengésére és a testvérharcuk tragikus végkimenetelére. Az Ábel fiúnév az utóbbi években vált igazán népszerűvé. Jelentése: lehelet, lélegzet.

2. Ádám

A Biblia szerint az első ember neve volt Ádám. A magánhangzóval kezdődő fiúnév jelentése is ezt tükrözi: a földből való ember, vörös, készített.

3. Olivér

Latin eredetű magánhangzóval kezdődő fiúnév az Olivér, ami az utóbbi években már a 10 legnépszerűbb fiúnév közé is felkerült. Valószínűleg jelentésének is köszönheti népszerűségét, hiszen roppant hangzatos: olajfaültető.

4. Ákos

Ez a magánhangzóval kezdődő fiúnév régi magyar keresztnév. Valószínűleg baskír eredetű, jelentése hattyú. De török hatások is szerepet játszhattak kialakulásában, ebben a formában a magánhangzóval kezdődő fiúnév jelentése kincs.

5. Andor

Az András régi magyar névváltozatának, az Andorjásnak a rövidülése a magánhangzóval kezdődő fiúnév, ami egyre népszerűbb az utóbbi években. Jelentése ugyanaz, mint az Andrásnak: férfiak legyőzője.

Magánhangzóval kezdődő fiúnevek különösen mássalhangzóra végződő családnevekhez ajánlottak

Magánhangzóval kezdődő fiúnevek különösen mássalhangzóra végződő családnevekhez ajánlottak

Ritka, magánhangzóval kezdődő fiúnevek

Ha olyan magánhangzóval kezdődő fiúnevet keresünk, ami nincs a legnépszerűbbek között, érdemes elgondolkodnunk a következő férfi utóneveken.

1. Ábris

A ritka, magánhangzóval kezdődő fiúnév eredete máig vitatott. Az egyik elmélet szerint az Ábris név eredete az ógörög abros szóból származik, ami azt jelenti, hogy bátor vagy merész. Egy másik elmélet szerint a magánhangzóval kezdődő fiúnév török eredetű, és őrzőt, védelmezőt jelent.

2. Örs

Régi magyar személynév az Örs, mely az egyik, honfoglaló magyarokhoz csatlakozó kabar törzs nevéből ered. Az ótörök eredetű magánhangzóval kezdődő fiúnév jelentése férfi.

3. Ottó

Német eredetű név, ami ma már csak elvétve fordul elő. A magánhangzóval kezdődő fiúnév jelentése igen kedvező: vagyon, birtok. Érdemes tehát megfontolnunk, mikor születendő fiunknak keresünk keresztnevet.

4. Ignác

A latin Ignatius rövidülésével keletkezett ez a magánhangzóval kezdődő fiúnév. Eredete és jelentése alapvetően ismeretlen, de a latin tűz szóval (ignis) hozzák általában kapcsolatba.

5. Egon

Germán eredetre nyúlik vissza a magánhangzóval kezdődő fiúnév. Különböző Egin- és Ecke- kezdetű nevek, de főként az Eckehard rövidüléseként használták, ebből önállósult keresztnévként. A fiúnév jelentése: kard(hegy) és erős, merész.

Fotó: Unsplash