5 arisztokratikus fiúnév, amivel nem szúrsz ki a gyerekeddel

2024. március 14.
Gyakran azért nem választunk régies hangzású fiúnevet, mert ma már avíttasnak hangzik a modern keresztnevek mellett. Mutatunk 5 olyan arisztokratikus férfinevet, ami sokkal inkább klasszikus és előkelő, semmint ódivatú, ráadásul biztos, hogy nem lesz belőle még egy az óvodában vagy iskolában.
Arisztokratikus fiúnév
  • Ha különleges nevet keresünk a gyerekünknek, érdemes a klasszikus, arisztokratikus fiúnevek között nézelődnünk.
  • Sokkal elegánsabb egy ilyen arisztokratikus, régi férfi utónév, mint egy divatnév.
  • Mutatunk öt olyan arisztokratikus fiúnevet, aminek a jelentése is erős.

Sok szülő számára a fiúnév kiválasztása sokkal nehezebb, mint amikor lánynevet kellett keresniük születendő gyermeküknek. Gyakran megnehezíti a döntést, hogy a régi férfi utónevek ma már ódivatúnak hatnak. Pedig a klasszikus, arisztokratikus fiúnevek között is találunk olyanokat, melyek sokkal különlegesebbek, mint a ma divatos keresztnevek.

Arisztokratikus fiúnevek erős jelentéssel

Amikor nevet választunk a gyerekünknek, sokat számít az is, mi az adott utónév jelentése. Most mutatunk 5 olyan arisztokratikus fiúnevet, melynek igen erős jelentése van.

1. Frigyes

A 19. században alkották a frigy szóból a Friedrich név magyarosítására a Frigyes férfi utónevet. Korábban ugyanis a Fridrik alakot használták a germán eredetű keresztnév magyaros alakjaként. A Frigyes név jelentése is pont olyan arisztokratikus, mint maga a keresztnév: béke, védelem, illetve hatalmas, uralkodó. Nem csoda, hogy három német-római császár is a Frigyes nevet viselte.

2. Ferdinánd

Szintén germán eredetű férfi utónév a Ferdinánd. Ma már nagyon ritka, a 2000-es években nem szerepel a száz leggyakoribb fiúnév között, pedig jelentése is uralkodói: béke és merész. Számos magyar király neve volt a Habsburg-házban Ferdinánd.

3. Lipót

A germán Leopold magyarosított változata a Lipót keresztnév. A germán Luitbald az egyik őse az arisztokratikus fiúnévnek, illetve minden bizonnyal a latin Leo névből származik az első fele. A Lipót név jelentése: nép és merész. A Habsburg uralkodók között több Lipótot is találunk, akik Magyarország királyai is voltak.

4. Rudolf

Elég csak Rudolf trónörökösre gondolnunk, máris értjük, miért arisztokratikus fiúnév. Szintén német eredetű keresztnév, amit teljesen átvettünk a magyar nyelvben is. A név eredeti írásmódja Hrodolf (hroth+wolf) volt. A Rudolf keresztnév jelentése: dicsőség, hírnév és farkas.

5. Jakab

Bibliai eredetű férfinév a Jakab, a Jákob magyarosított változata. Bár a jelentése nem ismert, a népi magyarázat szerint csaló, aki a másik sarkát fogja, míg egy más magyarázat szerint arisztokratikusabb jelentéssel bír a fiúnév: Isten oltalmazza. Több angol királyt is neveztek Jakabnak, így valóban tekinthetjük arisztokratikus fiúnévnek.

Fotó: Getty Images