Retró iskola kvíz: hányat ismersz fel a régi tanszerek közül?

2024. augusztus 28.
Kezdődik az iskola! De vajon emlékszünk még a régi tanévekre? A retró kvízben felismerjük a retró tanszereket? Tegyük próbára magunkat! Vajon hány jó válaszunk lesz a retró kvízen?
Retró kvíz iskola
  • Emlékszünk még a retró iskolaszerekre?
  • A legújabb retró kvízben régi tanszereket kell felismernünk a képeken.
  • Hány jó válaszunk lesz a retró kvízen?

Az iskolakezdés vegyes érzelmeket ébreszt az emberben. A retró kvízzel most a kellemes emlékeket idézhetjük fel az iskolával kapcsolatban! Vajon felismerjük a régi iskolásévek retró tárgyait? Hány jó válaszunk lesz a kvízben?

Iskolakezdés a Kádár-korban

Aki a ‘70-es és ‘80-as években járt iskolába, valószínűleg nagyon jól emlékszik a kisdobos- és úttörőnyakkendőre, iskolaköpenyre és a vignettás füzetekre. A füzetbekötést lehetett szeretni vagy utálni, egy biztos, nagyon örültünk, amikor már nem csak a lila bekötőpapírt lehetett használni, hanem megjelentek a mintás füzetpapírok is. 

1. Iskolaköpeny

Bármennyire is utáltuk a műszálas kék ruhadarabot, nem mondhatjuk, hogy az egyenruha a Kádár-korszak találmánya volt. Már a világháború előtt is hordtak egyenruhákat az iskolákban, hogy ezzel is kiküszöböljék a társadalmi rétegek közötti látható különbségeket legalább az oktatási intézményekben. 

2. Tanszerek

A Kádár-korban az egész nyarat a tanszerek beszerzésével töltötték a családok. Hiszen hiába volt kötelező egy sor eszköz, akkor sem lehetett feltétlenül könnyen és azonnal beszerezni azokat. A java – a füzetek bekötése – pedig csak ezután jött, ami igazi családi program volt a retró korban!

1. Tornaruha és tornacipő

A testnevelésórákra sem lehetett akármilyen pólót és nadrágot felvenni, nem is beszélve a tornacipőről. Szigorúan meghatározott dresszt és ruházatot kellett viselnünk az iskolában. Egészen meglepő, hogy az akkori utált tornacipő, a Dorko ma kifejezetten divatos lett.

Töltsük ki a retró kvízt az iskoláról!

Tegyük próbára magunkat a retró kvízzel! Tíz kérdésre kell válaszolnunk. A képek alatt három lehetőség közül választhatjuk ki azt a választ, ami szerintünk a helyes. Hány jó válaszunk lesz végül a retró kvízen?

Hány retró iskolaszert ismersz fel a tízből?

Retró kvíz iskola

Ma már elképzelhetetlen lenne egyik-másik régi iskolaszer az iskolákban. De akad azért olyan is, amit még 40 év elteltével is használnak. Felismered a kvízben, mi van a képeken?

Fotó: Unsplash, Pinterest, Getty Images