Retró kvíz: hány kifejezés jelentésére emlékszel még a nyolcvanas évekből?

2024. január 02.
Minden generációnak megvannak a maga szavai, amiket a későbbi korok gyermekei már megmosolyognak. De emlékszünk még, mit jelentenek ezek a retró szavak? Mire mondtuk régen? Hányat találsz el a kvíz kérdései közül?
Retró kvíz 3
  • Tudjuk, mit jelent a betörölközik, benga vagy a jard?
  • A legújabb retró kvízben a hetvenes-nyolcvanas évek jellegzetes kifejezéseinek jelentésére vagyunk kíváncsiak.
  • Hány kérdésre tudunk helyesen válaszolni a retró kvízben?

Akár szlengnek is nevezhetjük a különböző generációkban a fiatalok közös nyelvét, hiszen az egy szűk csoport által használt szavakat, azokra jellemző szófordulatokat jelenti a kifejezés. Minden generációnak megvan a maga szlengje, amit a későbbi korok gyermekei már csak megmosolyognak, és ha egy idősebb személy használja a fiatalok kifejezéseit, borítékolható a felháborodás.

De vajon mennyire emlékszünk a mi tinikorunk, a hetvenes-nyolcvanas évek szlengjének jellegzetes szavaira? Tudjuk még mit jelentettek ezek? Vagy éppen próbára tennénk magunkat egy retró kvízben, mennyire tudnánk megérteni az akkori tinik nyelvét? Legújabb retró kvízünkből kiderülhet!

Mióta szleng a szleng?

„A szlengre általában jellemző, hogy a köznyelvnél lényegesen gyorsabban változik. Vannak szlengszavak, amelyek csak pár hétig-hónapig vannak használatban. Ilyen volt gimnazista koromban, a 80-as évek első felében a WC jelentésű „Zoli bácsi”, vagy a szeretkezik értelemben használt „nyinyizik”. Aztán vannak évszázadokon át használt szlengszavak is” – mutatott rá Szabó Dávid nyelvész, szlengkutató, lexikográfus.

Előfordul, hogy a szlengszavak bekerülnek a köznyelvbe. Bizalmas stílusárnyalattal kapaszkodnak meg a köznyelv peremén, mint a „csaj”, a „srác”, a „pasi”.

A retró kvízben is megjelenő szlengről ugyanakkor csak a hetvenes-nyolcvanas évek óta beszélhetünk, a magyar szakirodalom ekkor írta le először. Ám voltak kifejezetten egy csoportra jellemző nyelvek korábban is, például 1536-ban már említést tettek a simándi koldusok titkos nyelvéről.

Nem kell azonban nyelvésznek lennünk ahhoz, hogy a retró kvízben feltett kérdésekre a szlengszavakkal kapcsolatban helyesen válaszoljunk. 

Indulhat a retró kvíz?

Ha készen állunk, töltsük ki a legújabb retró kvízt. Ebben a tíz kérdés most tíz szóra vonatkozik, amik a hetvenes-nyolcvanas években elterjedtek voltak. De vajon tudjuk, mire használták akkoriban őket? A retró kvízben most is három lehetőség közül kell kiválasztanunk a kérdés után azt a választ, amelyik szerintünk a helyes. Hány pontot érünk el a kvízen?

Retró kvíz: hány nyolcvanas évekbeli szleng szó jelentésére emlékszel?

Retró kvíz 3

Minden generációnak megvannak a maga szavai, amiket a későbbi korok gyermekei már megmosolyognak. De emlékszünk még, mit jelentenek ezek a retró szavak? Mire mondtuk régen? Hányat találsz el a kvíz kérdései közül?

Fotó: Unsplash, Fortepan/Péterffy István