Retró reklám kvíz: hány Kádár-kori hirdetés szövegére emlékszel?

2024. június 17.
Nosztalgiázzunk gyerekkorunk kedvenc reklámjaival! Vajon emlékszünk még, mihez tartoztak a legendás retró reklámszövegek? Töltsük ki a retró reklám kvízt, és kiderül, mennyire jó a memóriánk!
Retró reklám kvíz
  • Melyik volt a kedvenc retró reklámunk?
  • A legújabb retró reklám kvízben ismét feleleveníthatjük gyerekkorunk kedvenc szlogenjeit!
  • Hány jó válaszunk lesz a retró reklám kvízben?

Emlékszünk még a régi reklámokra? Vajon hogy szólt a szövege ezeknek a hirdetéseknek? A retró reklám kvízben felidézhetjük az ikonikus szlogeneket. Már csak az a dolgunk, hogy kitaláljuk, milyen termékhez tartoztak!

A Kádár-korszak legjobb reklámjai

A Kádár-korszakbeli Magyarországon (1956–1989) sajátos időszaka volt a reklámok fejlődésének is. Ebben az időszakban a reklámok jellemzően nem a mai értelemben vett piacgazdasági elveken alapultak, hanem inkább az állami tervezés és irányítás részét képezték. Ennek ellenére számos emlékezetes reklám készült. Íme néhány a Kádár-korszak legismertebb retró reklámjai közül:

1. Fabulon

Pataki Ági, a Fabulon legendás reklámarca a retró reklámok egyik kedvence

Pataki Ági, a Fabulon legendás reklámarca a retró reklámok egyik kedvence

A kozmetikai termékeket, különösen a bőrápoló szereket népszerűsítő Fabulon reklámjai ikonikusak voltak. „Fabulon, a bőre őre” szlogenje sokáig emlékezetes maradt, és sokan az akkori korszak szépségideáljához kötötték.

2. Tisza cipő

A Tisza cipő reklámjai a mindennapi élet részévé váltak. Ezek a reklámok a minőségi és megfizethető lábbelit népszerűsítették, és a Tisza cipő máig ismert márkanév.

2. MÁV (Magyar Államvasutak)

A vasúti közlekedés népszerűsítésére készült reklámok is jelentős szerepet játszottak. Ezek a reklámok a vasúti utazás előnyeit hangsúlyozták, például a kényelem és a megbízhatóság szempontjából.

4. Skála Áruház

A Skála áruházlánc reklámjai is emlékezetesek voltak. A „Skála Kópé” figura sokak számára ismerős volt, és a reklámok gyakran vidám és fülbemászó dallamokkal hirdették az áruház kínálatát.

5. Pécsi Kesztyű

A Pécsi Kesztyű reklámjai a minőségi bőrtermékeket népszerűsítették, és a pécsi kesztyűk híre messze túlterjedt az ország határain is.

6. Ötvös Erzsi tejtermékek

A tej népszerűsítésére készült retró reklám

A tej népszerűsítésére készült retró reklám

A tejtermékek reklámjai, amelyekben gyakran humoros, kedves figurák szerepeltek, szintén népszerűek voltak. Az „Ötvös Erzsi” figura a tejföl- és a joghurtreklámokban tűnt fel gyakran.

Ezek a reklámok nemcsak a termékeket népszerűsítették, hanem a kor szellemiségét és kulturális hangulatát is tükrözték. A Kádár-korszak reklámjai ma már nosztalgikus emlékeket idéznek, és sokan szívesen emlékeznek vissza ezekre az időkre. Vajon a retró reklám kvízben is felismerjük ezeket?

Töltsük ki a retró reklám kvízt!

Itt az ideje, hogy próbára tegyük magunkat a retró reklám kvízzel. Tíz Kádár-kori reklámból idézünk, mindegyiknél három lehetőségből kell a helyes választ kiválasztanunk. Hányat sikerül eltalálnunk a Kádár-korszak ikonikus reklámjai közül a retró kvízben?

Mennyi reklámra emlékszel még a Kádár-korszakból?

Retró reklám kvíz

Emlékszünk még a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas évek legjobb reklámszlogenjeire? Hányat tudunk folyatatni közülük? Töltsük ki a kvízt!

Fotó: Fortepan/Bauer Sándor, Kanyó Béla, Tóth József Füles, Záray Péter, Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény