10 legjobb lánynév K betűvel, és az 5 legrosszabb

2024. szeptember 12.
A bőség zavarát élhetjük át, ha K betűvel kezdődő lánynevet akarunk választani gyermekünknek. Melyek azok a K betűs lánynevek, melyeket érdemes megfontolnunk? És milyen K betűvel kezdődő lánynevekkel szúrunk ki leginkább a gyerekünkkel?
Lánynév k betűvel
  • A K betűvel kezdődő lánynevek bőségesen adnak választási lehetőséget.
  • Mely K betűs lánynevek a legszebbek az anyakönyvezhető magyar utónevek között?
  • K betűvel kezdődő lánynevek közül mi az, amivel kiszúrunk a gyerekünkkel?

Rengeteg K betűvel kezdődő lánynév van. Ez azért is jó, mert akár hosszú, akár rövid lánynevet keresünk K betűvel, megtalálhatjuk azt, amelyik a legjobban illik a családnevünkhöz. Mivel a K betű nagyon kemény mássalhangzó, ezért főleg a magánhangzóval végződő családnevekhez illenek legjobban, vagy a rövid családnevekhez. 

Mely K betűs lányneveken érdemes elgondolkodnunk, ha gyermekünknek keresünk épp nevet? És melyek azok, amikkel garantáltan kiszúrunk a gyerekünkkel az óvodában vagy iskolában?

Legjobb lánynevek K betűvel

1. Kála

Nem olyan régen engedélyezte a Nyelvtudományi Kutatóközpont a K betűs lánynevet. Korábban virágnévként volt csak ismert. Ez a női utónév ugyanis a kalla virág nevének kiejtés utáni átírásaként vált anyakönyvezhető keresztnévvé.

2. Karina

Olasz eredetű a K betűvel kezdődő lánynév. Jelentése is pont olyan szép, mint a keresztnév hangzása: csinos, becses.

3. Kató

Ha a Katalin név valamiért szívünkhöz közel áll, ám szeretnénk valami modernebbet, érdemes a becézett változatból önállósult K betűs lánynevet választanunk. Jelentése ugyanaz, mint a Katalinnak: mindig tiszta, biztosan célzó, nyilazó.

4. Kátya

A K betűs lánynév szintén a Katalinból ered. A görög Katharos név szláv-szerb változatának magyarosodott változata.

5. Kiri

A Kíra görög eredetű női keresztnév becézése volt eredetileg a  K betűvel kezdődő lánynév. Ez önállósult női utónévként. A Kir szláv férfinév női változata alapvetően, melynek jelentése uralkodó.

6. Kora

Ismét egy görög eredetű K betűs lánynév, ami hangzatos és szép jelentésű keresztnév. A görög mitológiában Perszephonét, az alvilág istenének, Hádésznek a feleségét nevezték Korának is. A női név jelentése lány.

7. Klio

Egy újabb görög mitológiai eredetű K betűs lánynév, ami nagyon jó névválasztás lehet hosszú családnevekhez. A női keresztnév a történelem múzsájának nevéből származik, ami azt jelenti, hogy dicsőít, ünnepel.

8. Kolett

Meglepő eredete van a K betűs lánynévnek, ugyanis a Nikolaosz görög férfinév Európában elterjed Nikol változatából származik, magyar változata a Miklós. Ennek a francia változatnak a női párja a keresztnév, melynek jelentése a nép győzelme, ragyogása.

9. Kisanna

Az Anna az egyik leggyakoribb női keresztnév az anyakönyvezhető magyar utónevek között. Ennek érdekes, Erdélyben honos becézése a k-betűs lánynév, melynek önálló használatát engedélyezték Magyarországon is.

10. Kökény

Új keletű névadás a K betűs lánynév, mely az azonos nevű növény nevéből ered. Illeszkedik az utóbbi évek névválasztási divatjába, a természettel, növényekkel kapcsolatos utónevek trendjébe.

Legrosszabb lánynevek K betűvel

A csodaszép K betűs lánynevek mellett találunk persze olyanokat is, melyek inkább kiszúrást jelentenek viselőjüknek. Ha szeretnénk ezt elkerülni, mutatjuk, mely K betűvel kezdődő lányneveket ne adjuk inkább gyermekünknek:

  • Kandida
  • Kerubina
  • Kvintessza
  • Kimberli
  • Kikinda

Forrás: Nyelvtudományi Kutatóintézet, fotó: Unsplash