Legszebb lánynevek, amiket virágok ihlettek

2024. április 16.
Ne gondoljuk, hogy mindegyik lánynév egy törékeny virágszálat juttat eszünkbe. Akkor is találhatunk gyermekünknek karakteres, erős nevet, ha a szebbnél szebb virágnevek között keresgélünk. Mutatjuk, melyek a legérdekesebb olyan lánynevek, amiket virágok inspiráltak.
Virág lánynév
  • Vannak a Boglárkán és Violán túl is igazán ritka és erős lánynevek, amiket virágok ihlettek.
  • Mutatjuk, az utóbbi években milyen virágnevek kerültek át a hivatalosan adható női keresztnevek közé.
  • Melyik virágnevet adnánk a lányunknak?

A virágok és a nőiesség annyira összefonódik, hogy számos virág és növény nevét adhatjuk akár gyermekünknek is. Sokan gondolják azonban azt, hogy a virágnevek lánynévként túlságosan gyengék és finomkodók. Pedig számos olyan lány keresztnév van, amit bár virágok és növények inspiráltak, erős és határozott hangzásúak.

Legszebb lánynevek, amiket virágok ihlettek

1. Amarilla

Görög eredetű az amarillisz virágnév, amiből az Amarilla lánynév született. Ráadásul a keresztnév jelentése is csoda szép: fényes.

2. Ánizs

Nagyon egyszerűen az ánizs növénynemzetség nevéből ered az Ánizs keresztnév. Ennél sokkal izgalmasabb a szó eredete. Az angol alakja (anise) ugyanis a görög anison és a latin anisum szavakból származik, ám ófrancia közvetítéssel került a nyelvbe.

3. Borostyán

Magyar eredetű lánynév a Borostyán. Az újabb évtizedekben vált névvé a borostyán növény (Hedera) neve, valószínűleg a hasonló című olasz szappanopera nyomán.

4. Dália

Érdekes csavar van a dália virág és Dália lánynév esetében

Érdekes csavar van a dália virág és Dália lánynév esetében

Meglepő, de svéd eredetű női név a Dália, melyet az azonos nevű növénytől eredeztetnek. Érdekes csavar a történetben, hogy a virág Andreas Dahl svéd botanikusról kapta a nevét.

5. Flóra

Ókori római eredete van a Flóra névnek, melynek jelentése virág. Ugyanis a latin mitológiában a tavasz és a virágok istennőjét nevezték Flórának.

6. Hortenzia

A Hortenzia esetében pont fordított a sorrend, mint a legtöbb virágok inspirálta lánynévnél. Itt ugyanis a női név volt korábban. A Hortenzia a Hortensius római nemzetségnévből alkotott női név. A hortensis szó jelentése kerti. Ebben az esetben tehát a virág neve származik a lánynévből.

7. Iringó

Az Iringó magyar eredetű női név. A hasonló növénynévből, ami a növény latin nevének, az Eryngiumnak a magyarítása, származik a lánynév.

8. Nárcisz

A Nárcisz esetében a virág- és lánynevet is a mitológiai férfinév, a Narcisszosz inspirálta

A Nárcisz esetében a virág- és lánynevet is a mitológiai férfinév, a Narcisszusz inspirálta

Valószínűleg mindenki ismeri Narcisszusz és Ekhó mitológiai történetét. A görög eredetű férfinév női párja a Nárcisz, melynek jelentése kábító. A virág is innen kapta a nevét.

9. Nefelejcs

Újabb keletű névadás a Nefelejcs. Az azonos nevű virág neve inspirálta a lánynevet, mely még mindig igen ritka. Nincs a száz leggyakoribb lánynév között.

10. Verbéna

A verbéna virág nevének jelentése zöld ág, ahogy a növénynévből származó lánynévnek is. Ez is az újabb keletű névadások közé tartozik.

Fotó: Unsplash