5 csodaszép lánynév az 1800-as évekből, amiket elfelejtettünk

2024. május 03.
A régi keresztnevek nem csak gyönyörűek, de már önmagában körbelengi őket egyfajta karizma, ellenállhatatlan bájjal ruházva fel ezeknek a női neveknek a viselőit. Manapság mégsem hallani szinte sohasem ezt az 5 csodaszép lánynevet, ami néhány évszázaddal ezelőtt még népszerű volt.
Régi ritka lánynév
  • Uralkodók viselték büszkén ezeket a keresztneveket néhány évszázaddal ezelőtt.
  • Az elmúlt évszázadok alatt kikoptak a legnépszerűbb lánynevek közül ezek az 1800-as években még gyakori női nevek.
  • Melyik nevet adnánk szívesen a lányunknak a régi keresztnevek közül?

A régi lánynevek közül rengeteg olyan van, ami erőteljes személyiséggel ruházza fel viselőjét. Érdemes megfontolnunk ezeket a női neveket a gyermekünk névválasztásakor azért is, mert ma már igen ritkán találkozhatunk ezekkel a keresztnevekkel

Régi lánynevek, amik az 1800-as években népszerűek voltak

A klasszikus női nevek között nagyon sok olyan van, amit ma már nemigen adhatnánk a gyermekünknek anélkül, hogy ne mosolyognák meg az iskolában, óvodában. De rengeteg olyan lánynév is van azok között, amik néhány évszázaddal ezelőtt még népszerűek voltak, amiket méltatlanul feledtek el mára.

Mutatjuk azokat a régi lányneveket, amik az 1800-as években még nagy népszerűségnek örvendtek, ma már azonban szinte sohasem találkozunk velük.

1. Jolán

A Jolán női nevet Dugonics András használta először 1803-ban megjelent regényében, a Jólánka, Etelkának leánya című műben. Forrása a középkori magyar Jóleán (jó leány), vagy a görög Jolantha, Jolanda (jelentése: viola) név. A Jolánt utóbbi kettő magyarításának is tekintették.

2. Terézia

Bár az egyik legnagyobb Habsburg uralkodó, Mária Terézia is ezt a nevet viselte, az eredet és jelentése bizonytalan. Görög eredetű női név. Ezen túl azonban már több változat is létezik a lánynév származására: 

  • Lehet, hogy az Égei-tengeri Thera (ma Santorini) szigetnek
  • vagy a Kréta melletti Therasia szigetnek, 
  • esetleg a dél-itáliai Tarasz (Tarentum) városnak a nevéből ered. 

A Terézia jelentése – legyen szó bármelyikről – az adott helyről származó nő vagy lány.

3. Ilona

A Heléna név magyar változata az Ilona. Szláv közvetítéssel került a nyelvünkbe, és a középkor óta gyakran választott női keresztnév volt. Azonban a 20. századra elveszítette népszerűségét, és ma már a 100 leggyakoribb lánynév között sem találjuk meg. Az Ilona név jelentése: fényes, sugárzó.

4. Veronika

A Veronika a görög (macedón) eredetű Bereniké név latin alakváltozata, jelentése győzelmet hozó. De a Bibliához is kapcsolják a lánynév eredetét. Az egyik apokrif (tehát a hivatalos szent iratok közé be nem került) irat szerint Jézusnak a keresztúton egy Veronika nevű asszony nyújtotta át a kendőjét, hogy letörölje az arcát. A legenda szerint a kendőn megmaradt Jézus arcmása.

5. Cecília

A Cecília latin eredetű női név, a Caecilius római nemzetségnévből származó férfinevek női párja. A név alapszavának jelentése: vak. Az 1800-as években kifejezetten nőies névnek tartották és gyakran adták, ám a régi lánynév mára nagyon ritka, és a 100 leggyakoribb női név között sem találjuk meg.

Fotó: Getty Images