Retró kvíz: hány Kádár-kori kifejezés jelentésére emlékszel?

2024. szeptember 20.
Számtalan olyan retró kifejezés van, amit még ma is használunk, ám lehet, hogy már nem az eredeti jelentésében. Vajon emlékszünk még, mit jelentenek a kvízben olvasható Kádár-kori szavak? Hány jó válaszunk lesz?
Retró kvíz
  • A retró kifejezések közül sokat még ma is használunk.
  • Vajon emlékszünk még a retró kvíz szavainak valódi jelentésére?
  • Hány jó válaszunk lesz a legújabb retró kvízen?

A retró kvízben ezúttal Kádár-kori kifejezések jelentését kell megmondanunk. Ezek közül van, amit még ma is használunk, ám lehet, hogy már nem abban az értelemben, ahogy 40-50 évvel ezelőtt. Hány jó válaszunk lesz a retró kvízben?

Retró szavak, amikre örökre emlékszünk

Sokat segítenek a Kádár-korszak emlékeinek felidézésében a régi reklámfilmek. Mivel ezeket akkoriban mindenki kívülről fújta, a szövegek még ma is a fülünkben csengenek, még akkor is, ha mi még nem is éltünk, amikor ezek készültek.

Ezek voltak a korszak leghíresebb reklámjai, melyekből rengeteg retró kifejezés került át a közbeszédbe:

1. Traubiszóda reklám

A Traubiszóda egy népszerű magyar üdítőital volt, amelynek reklámjai a ’70-es és ’80-as években rendszeresen megjelentek a televízióban. Az üdítővel kapcsolatos reklámok egyszerű, de fülbemászó szlogenekkel, például „Traubi, Traubi, Traubiszóda” váltak ismertté.

2. Hurka Gyurka reklám

A Hurka Gyurka reklám egy klasszikus „retro” televíziós hirdetés, amelyben egy éneklő bábfigura, Hurka Gyurka, a hentesáruk fogyasztására buzdította a nézőket. Az egyszerű dallam és az aranyos figura sok ember emlékezetében megmaradt.

3. Az IBUSZ reklámok

Az IBUSZ (Idegenforgalmi, Beszerzési, Utazási és Szállítási Rt.) reklámjai a belföldi és külföldi utazási lehetőségeket népszerűsítették. Ezek a reklámok különösen a ’70-es és ’80-as években váltak népszerűvé, és a szocialista turizmus egyik fontos elemét jelentették.

Töltsük ki a retró kvízt!

Itt az ideje, hogy próbára tegyük magunkat a retró kifejezésekkel a kvízben. Tíz kérdésre kell válaszolnunk. Mindegyiknél egy-egy régi, Kádár-kori kifejezést olvashatunk, és három lehetőség közül kell azt megjelölnünk, amelyik szerintünk a helyes. Hány jó válaszunk lesz a retró kvízen?

Hány retró szó jelentését tudod?

Retró kvíz

A retró korszak jellegzetes kifejezései közül mutatunk tizet. Vajon hánynak a jelentésére emlékszünk pontosan?

Fotó: Fortepan/Kohut család, Unsplash, Getty Images