Retró kvíz: hány régi anyák napi verset tudsz folytatni?

2024. május 03.
Egy kis múltidéző nosztalgia a régi általános iskolás anyák napjákra! Vajon emlékszünk még a régi versekre és dalokra? Ki tudjuk egészíteni a retró kvíz kérdéseiben az idézeteket?
Retró kvíz anyák napja
  • Valószínűleg mindenkinek beugrik legalább egy régi anyák napi ének, amit mindig előadtunk az anyák napi ünnepélyeken.
  • A retró kvízben anyák napi verseket és dalokat kell kiegészítenünk.
  • Hány pontot szerzünk az anyák napi retró kvízen?

Az anyák napi ünnepélyekre mindig sokat készültünk az iskolában. De a régi dalok és versek azért is maradtak meg bennünk olyan jól, mert voltak örökzöldek, amik szinte minden évben elhangzottak az ünnepségeken. A retró kvízből kiderül, mennyire emlékszünk pontosan ezekre a régi anyák napi dalokra és versekre!

Az első anyák napja

Az anyák napja az Amerikai Egyesült Államokból terjedt el az egész világon. Anna Jarvis aktivista érte el, hogy legyen hivatalos anyák napja. Az első ilyen eseményt 1908. május 10-én tartották Graftonban, Nyugat-Virginiában. A mozgalom gyorsan terjedt az Amerikai Egyesült Államokban, és 1914-ben Woodraw Wilson amerikai elnök hivatalos ünnepnappá nyilvánította. Azóta számos országban ünneplik az anyák napját, általában május második vasárnapján.

Magyarországon miért május első vasárnapja az anyák napja?

Az anyák napja Magyarországra is Amerikából érkezett, hivatalosan 1925-ben vezették be. Ahogy a világon mindenütt, az ünnep célja az volt, hogy elismerjék az anyák szerepét és köszönetet mondjanak nekik az áldozatos munkájukért és szeretetükért. 

Ugyanakkor az Országos Anyák Napja Bizottság, amely bevezette Magyarországon is az anyák napját, május első vasárnapját határozta meg az ünnep idejének.

Töltsük ki az anyák napi retró kvízt!

Itt az ideje, hogy felidézzük a régi anyák napi dalokat és verseket, töltsük ki a retró kvízt! Tíz kérdésre kell válaszolnunk. Mindegyiknél egy ismert anyák napi dal vagy vers szavait kell behelyettesítenünk. Hány helyes válaszunk lesz a retró anyák napi kvízben?

Tudod folytatni a retró anyák napi dalokat?

Retró kvíz anyák napi dalok

A régi iskolai ünnepségeken mindenhol felhangzottak ezek a dalok. De vajon tudjuk folytatni a sorokat? Emlékszünk még, milyen szavak álltak a mondatokban? Töltsük ki a kvízt és kiderül!

Fotó: Getty Images, Unsplash