Műveltségi kvíz: válaszolj helyesen az Egri csillagokkal kapcsolatos kérdésekre!

2024. szeptember 23.
Ha 6 kérdésre jól válaszolsz az Egri csillagokkal kapcsolatban, többet tudsz, mint az emberek 91 százaléka! De vajon összejön ennyi jó válaszod a műveltségi kvízen?
Műveltségi kvíz Egri csillagok
  • Az Egri csillagok lett A Nagy Könyv szavazáson Magyarország legismertebb regénye 2005-ben, és ezzel nem is lehet vitába szállni.
  • Biztosan olvastuk mi is a regényt, de vajon a műveltségi kvízben is tudunk válaszolni az Egri csillagokkal kapcsolatos kérdésekre?
  • Mutatunk néhány érdekességet is az Egri csillagokkal kapcsolatban!

Az Egri csillagok az egyik, ha nem a leghíresebb magyar regény. Nem csak azért ismerik annyian, mert kötelező olvasmány. Méltán rajonganak érte gyerekek és felnőttek, hiszen Gárdonyi Géza olyan történetet alkotott, amit lehetetlen letenni. De vajon egy műveltségi kvízben hány kérdésre tudunk válaszolni helyesen az Egri csillagokkal kapcsolatban?

Érdekes tények az Egri csillagokról

1. Törökországban is rajonganak az Egri csillagokért

Annak ellenére, hogy a törökök finoman szólva sem túl pozitív szereplői a regény történetének, az Egri csillagokat imádják Törökországban is. A másik olyan magyar regény, ami népszerű az országban, A Pál utcai fiúk.

2. Képregény is megjelent az Egri csillagokból

1974-ben a Heves Megyei Hírlapban jelent meg először a képregény az Egri csillagokból folytatásokban. Ezt Zórád Ernő grafikusművész készítette egy egri újságíróval közösen, Márkusz Lászlóval.

3. A filmbeli tűz éles helyzet volt

Az Egri csillagok film legalább olyan híres, mint a regény. A díszlethez az egri vár mását Pilisborosjenőn építették fel, nagyrészt fából. Egyszer ki is gyulladt a forgatás közben, és amikor a színészek és a stáb menekülőre fogta a tűz elől, a rendező Várkonyi László összeterelte a stábot, és venni kezdte az egészet. Kihasználta, hogy a rémület és a pusztulás valódi, így a filmen is élethű a jelenet.

4. Gárdonyi Géza az egri várban van eltemetve

Az egri várban, a Bebek-bástyán található Gárdonyi Géza (1863-1922) író, az Egri csillagok halhatatlan szerzőjének nyughelye. A síron három szó olvasható: Csak a teste, utalva arra, hogy szelleme alkotásaiban örökké él.

Töltsük ki a műveltségi kvízt az Egri csillagokról!

Itt az ideje, hogy próbára tegyük magunkat az Egri csillagokkal kapcsolatos kérdésekkel a műveltségi kvízben. Mindegyik kérdés alatt három lehetőség közül kell a helyes választ kiválasztanunk. Vajon mennyire emlékszünk még az Egri csillagokra? Hány jó válaszunk lesz a műveltségi kvízben?

Tudsz válaszolni az Egri csillagokkal kapcsolatos kérdésekre?

Műveltségi kvíz Egri csillagok

A magyar irodalom legnépszerűbb könyve az Egri csillagok. De vajon tudunk minden kérdésre helyesen válaszolni a regénnyel kapcsolatban?

Fotó: Wikimedia, Port.hu, Unsplash