Legnehezebb irodalmi kvíz: a hatodik kérdésre csak a legokosabbak tudnak válaszolni

2024. március 06.
Lehetetlen mindent tudni az irodalom témakörében, mégis lemérhetjük egy irodalmi kvízzel, vajon mi a tájékozottabbak közé tartozunk-e a tudományterületen. Hány pontot sikerül elérnünk a legnehezebb irodalmi kvízen?
Legnehezebb irodalmi kvíz
  • Most kiderül, vajon a világ- vagy magyar irodalom területén szerepelünk jobban.
  • A legnehezebb irodalmi kvíz kérdései még a legtájékozottabbaknak is feladják a leckét!
  • Hány pontot érünk el a legnehezebb irodalmi kvízen?

A legnehezebb irodalmi kvízben most nem egy költő verseit kell felismernünk, vagy híres szerelmes verseket. Ezúttal a világ- és magyar irodalom minden területéről olyan kérdéseket kapunk az irodalmi kvízben, melyekről az iskolában is tanultunk. De vajon mennyire emlékszünk a válaszokra?

Az irodalom legérdekesebb tényei

Tele van izgalmas tényekkel az irodalom mind a művekkel, mind a szerzőkkel kapcsolatban. A legnehezebb irodalmi kvízben is rákérdezünk ezek közül jó néhányra, de mutatunk néhány olyan kevésbé ismert információt is, ami talán közelebb visz minket az irodalomhoz.

1. Az első irodalmi Nobel-díj 

1901. november 27-én adták át először az irodalmi Nobel-díjat, ami azóta is a legrangosabb és legnagyobb pénzjutalommal járó irodalmi díj. Az első irodalmi Nobel-díjas Sully Prudhomme francia költő-esszéista volt, akinek verseit Kosztolányi Dezső fordította magyarra. (Bár kötete sohasem jelent meg magyarul.)

2. Az első nő irodalmi Nobel-díjas

Selma Lagerlöf nevét Magyarországon legtöbben Nils Holgersson kalandjai miatt ismerik. Kevesebben tudják a svéd íróról, hogy az első nő, aki megkapta a jeles kitüntetést. Nobel-díját elküldte a finn kormánynak a második világháború alatt, hogy támogassa őket a Szovjetunió elleni harcban.

3. Az első Európán kívüli díjazott

Rabindranath Tagore kitüntetésével az volt a Nobel-bizottság nem titkolt szándéka, hogy a már híres írók helyett felhasználják a díjat arra is, hogy olyan szerzőkre irányítsák a figyelmet, akik kívül esnek az irodalom fősodrán. Tagore több hangszeren is játszott, ő az indiai himnusz megzenésítője is.

4. A legfiatalabb irodalmi Nobel-díjas

Rudyard Kipling 1907-ben, 42 évesen vehette át a Nobel-díjat. Ezzel a mai napig ő a legfiatalabb irodalmi Nobel-díjas. Nem csak ezt a rekordot tartja Kipling. Ő ugyanis az első angol író is, akit irodalmi Nobel-díjjal tüntettek ki.

5. A legidősebb irodalmi Nobel-díjas

88 évesen kapta meg munkájáért az irodalmi Nobel-díjat Doris Lessing 2007-ben. A brit családból Iránban született írónő Zimbabwében nőtt fel végül gyakori nélkülözések közepette, ami kihatott szerzői munkásságára is. Doris Lessing 2013-ban, 94 éves korában hunyt el.

Töltsük ki a legnehezebb irodalmi kvízt!

Itt az ideje, hogy próbára tegyük magunkat a legnehezebb irodalmi kvízzel. Tíz kérdésre kell válaszolnunk az irodalommal kapcsolatban, mindegyik kérdés után három válaszlehetőségből kell a helyeset megjelölnünk. Vajon hány pontot érünk el a legnehezebb irodalmi kvízen?

Legnehezebb irodalmi kvíz: vajon hány pontot érsz el?

Legnehezebb irodalmi kvíz

Mindig is sokat olvastál, a kisujjadban van a magyar- és világirodalom? Töltsd ki a legnehezebb irodalmi kvízt, hogy megtudd, vajon tényleg nem foghat-e ki rajtad egyetlen kérdés sem?

Fotó: Wikimedia, Unsplash