10 legjobb lánynév L betűvel és az 5 legrosszabb

2024. szeptember 25.
Végtelenségig sorolhatnánk a szebbnél szebb L betűvel kezdődő lányneveket. Dallamosak, kedvesek és sokfélék - de vajon melyik az 5 olyan l-betűs lánynév, amit jobb, ha nem adunk a gyermekünknek?
Lánynév L betűvel
  • Az L betűvel kezdődő lánynevek között biztosan találunk olyat, ami egyedi és illik a családnevünkhöz.
  • Melyik l-betűs lányneveket nem adnánk soha a gyerekünknek?
  • Mutatjuk a legjobb és legrosszabb lányneveket L betűvel!

L betűvel biztosan találunk lánynevet, keressünk akár hosszút vagy rövidet, klasszikust vagy modernet. Azonban nem mindegyik l-betűs lánynév olyan, amit nyugodt szívvel adnánk gyermekünknek. Mutatjuk nem csak a legjobb, de a legrosszabb L betűvel kezdődő lányneveket is!

Legjobb lánynevek L betűvel

1. Léna

A héber eredetű Magdaléna keresztnév rövidülésével keletkezett az l-betűs lánynév. Jelentése megegyezik az eredetivel: fényes, sugárzó.

2. Lea

Szintén bibliai eredete van az L betűvel kezdődő lánynévnek. Jákob egyik feleségét hívták Leának, akit azért vett el, hogy a húgát, Ráchelt is feleségül vehesse. Sokféle jelentéssel bír a keresztnév a különböző nyelvekben. A héberben vadtehén, antilop, míg a latinban nőstényoroszlán a jelentése, de az amerikai zsidó családoknál a fáradt, elhasznált tartalom is társul a névhez.

3. Lívia

Latin eredetű a női név, mely a Líviusz női párja. Alapvetően nemzetségnévből származik, így pontos jelentése is bizonytalan. Egyrészt lehet ólomszürke, kékes is a jelentése, de más források szerint irigy, rosszakaratú.

4. Lotti

Francia-német-angol eredete van az Erich Kaestner A két Lotti című művével kifejzetten népszerűvé váló l-betűs női névnek. A Karola önállósult becézése, melynek jelentése paraszt, legény, szabad férfi.

5. Lilibella

Kifejzetten modern névalkotás az l-betűs lánynév. A Nyelvtudományi Kutatóközpont a Lili és a Bella (Izabella) nevek összeolvadásával létrejött női nevet az utóbbi években engedélyezte. Az elmúlt időszakban lettek nagyon népszerűek a hasonló névalkotások.

@littlegraceph

Name Ideas with meaning | Baby Girl names that starts with “L” 🍃 —follow for more!✨ #littlegraceph #name #nameideas #namemeaning #babygirl #girlnames #namesuggestions #momtobe #mumtobe #parentstobe #pregnant #fyp #fypシ

♬ original sound – Mommy Whei 🤎 – mommywhei | littlegraceph

6. Léda

Ady Endre névalkotása az l-betűs lánynév. Egyik legfontosabb múzsája és szeretője, Dióssyné Brüll Adél nevének visszafelé olvasásával (és írásával) hozta létre a keresztnevet. Így születtek meg a Léda-versek.

7. Leonóra

Az L betűvel kezdődő lánynév az Eleonóra rövidülésével jött létre és vált önálló keresztnévvé. Ez az arab Elinor női név magyar változata, mely spanyol, francia és angol közvetítéssel terjedt el nálunk is.

8. Lenke

Az l-betűs női név egy 19. századi magyar névalkotás a német Lenchen és a szláv Lenka névből. Ezek több név (Heléna, Magdaléna) önállósult, becézett alakjai. Érdekesség, hogy az utóbbi években ismét népszerűvé vált ez a női név, pedig az 1990-es évek óta nem volt igazán kedvelt.

9. Lejka

A Lujza női név magyarosodott, becézett alakja az önálló keresztnévként adható l-betűs lánynév. Jelentése így harcos, harcos nő.

10. Laura 

A Laura latin eredetű női név, a Laurentius (Lőrinc) férfinév női párjának, a Laurenciának a rövidülése. Azonban lehet a latin laurus szó származéka is, melynek jelentése babérfa, babérkoszorú, mely az ókori rómaiak szerint a hatalmat, dicsőséget szimbolizálta.

Legrosszabb lánynevek L betűvel

Hiába csodaszép és hangzatos a legtöbb l-betűs lánynév, akadnak azért olyanok is, melyekkel kiszúrhatunk gyermekünkkel. Ezeket az L betűvel kezdődő lányneveket inkább ne adjuk, ha ezzel a kezdőbetűvel keresünk keresztnevet:

  • Lukrécia
  • Lüszi
  • Lígia
  • Levízia
  • Lízel

Fotó: Unsplash