10 különleges lánynév CS betűvel

2024. július 05.
Ha CS betűvel kellene lánynevet mondanunk, valószínűleg a Csenge és Csilla ugrana be. De ezeken túl is csoda szép, különleges lánynevek kezdődnek CS betűvel, ráadásul nagyon ritkák. Mutatjuk a kedvenc CS betűs lányneveinket!
Lánynév cs-betűvel
  • A CS betűvel kezdődő anyakönyvezhető lánynevekből összesen 23 van a magyar nyelvben.
  • Nagyon ritka és különleges lánynevek kezdődnek CS betűvel.
  • Melyik a kedvenc CS betűs női keresztnevünk?

Egy hajszálnyival több lánynév kezdődik CS betűvel, mint C-vel. Viszont a CS betűs női keresztnevek között is nagyon ritka és különleges névváltozatokat találunk. Mutatjuk, melyik a tíz kedvenc CS betűs lánynevünk a Csengén és a Csillán túl!

CS betűvel kezdődő régi magyar lánynevek

1. Csaga

Ha mindig tetszett a Csenge név, ám nem szeretnénk ilyen gyakori nevet adni a lányunknak, nagyon szép választás helyette a régi magyar keresztnév, a Csaga. Jelentése is nagyon különleges: megfontolt, félénk, óvatos.

2. Csalka

Nagyon különleges régi magyar női név a Csalka, ami biztosan nincs a száz legnépszerűbb lánynév között. Ez a CS betűs lánynév a Csal név kicsinyítő képzős változatának önállósulásából keletkezett.

3. Csepke

Régi magyar személynév női keresztnévként való önállósulásából született ez a CS betűs lánynév. Valószínűleg viselőjének kis termetére utalt kezdetben.

Új keletű lánynevek CS betűvel

1. Csende vagy Csendike

Mindkét CS betűs lánynév a csend szóból ered, és a Nyelvkutató Intézet bizottsága az utóbbi években engedélyezte anyakönyvezhető női utónévként ezeket a változatokat.

2. Csengele

Valószínűleg sokan gondolták úgy, hogy a Csenge már túlságosan gyakori női keresztnévvé vált az utóbbi években, ezért megszületett az újabb CS betűs lánynévváltozat, a Csengele. Valószínűleg a kun eredetű hasonló településnév is hozzájárult ahhoz, hogy engedélyezték ezt a keresztnevet.

3. Csillag

A Csilla név Dugonics András névalkotása Etelka című művében. Modern és felújított névváltozata a Csillag CS betűs lánynév.

Természetre utaló CS betűs lánynevek

1. Csermely

Újabb magyar névalkotás, mely hódol annak a trendnek, hogy egyre gyakrabban nevezik el a szülők a gyermeküket természet ihlette nevekkel.

2. Cseresznye

A gyümölcs után engedélyezte a Nyelvkutató Intézet a CS betűs lánynevet az elmúlt években.

3. Csillagvirág

A hasonló nevű virág neve önállósult CS betűs női keresztnévként, így már Csillagvirágnak is elnevezhetjük a gyermekünket.

Fotó: Getty Images, Unsplash