A 10 legjobb fiúnév M betűvel, és az 5 legrosszabb

2024. október 04.
Ugyan az utóbbi években ismét nagy népszerűségnek örvend a Mihály keresztnév, van még jó pár olyan M betűs fiúnév, ami nagyon szép hangzású és igazán erőteljes jelentésű. Mutatjuk a legjobb és legrosszabb fiúneveket M betűvel!
Fiúnév M betűvel
  • Egyértelműen a Mihály a legnépszerűbb M betűvel kezdődő fiúnév az utóbbi években.
  • Milyen M betűs fiúneveket választhatunk még, ha valami egyedi, karakteres utónevet szeretnénk találni a gyermekünknek?
  • Mutatjuk azokat az M betűvel kezdődő fiúneveket is, amik felnőtt korban kifejezetten kínosak lehetnek.

Nagyon sok fiúnév kezdődik M betűvel. Ezek között rengeteg olyan van, amelyik kifejezetten gyakori. Az elmúlt tíz évben a Máté és Mihály népszerűsége megkérdőjelezhetetlen. De vajon mely M betűs fiúnevek azok, amik legalább ilyen szépek, viszont ritkábbak? És mely M betűvel kezdődő fiúneveket ne adjuk inkább a gyerekünknek?

Legjobb fiúnevek M betűvel

1. Markó

A magyar nyelvben a Márk férfinév a Márkus rövidülésével alakult ki. Ennek egyik alakváltozata lehet az M betűs fiúnév, melynek jelentése a természet őrzője. A francia nyelv is hatással lehetett a kialakulására, ott a Marquard változat gyakori férfikeresztnév.

2. Márkus

A régi magyar nyelvben használták az M betűvel kezdődő keresztnevet. Ma már sokkal ritkább a hosszabb eredeti változat, mint a rövidebb Márk. Így jó választás lehet, ha különleges, mégis klasszikus fiúnevet keresünk.

3. Mike

Bár régi magyar névnek hangzik, az M betűvel kezdődő fiúnév valójában a Miklós becézéséből önállósult utónév. Jelentése is megegyezik a népszerű keresztnévvel: a nép győzelme.

4. Medárd

Bár a néphiedelemben Medárd napjához nem annyira pozitív események kötődnek, az M betűs fiúnév ettől függetlenül nagyon karakteres és egyedi. A férfi keresztnév egyébként germán eredetű, a Merchard utónév magyarosítása.

5. Menyhért

A bibliai háromkirályok egyikét nevezték Menyhértnek, aki meglátogatta Jézust Betlehemben a történet szerint születése után. A név valójában a német Meinhard névből származik, és csak a magyar nyelvben helyettesítették az ebből kialakult M betűs fiúnévvel a háromkirályok közül Melchior nevét.

6. Mózes

Klasszikus bibliai férfinév az M betűs utónév, mégis ritkán adják a szülők gyermekeiknek. Ahogy a bibliai történetben is Egyiptomhoz kapcsolódik Mózes, úgy a név eredete is oda nyúlik vissza, ám a pontos jelentése tisztázatlan.

7. Merse

A Merse régi magyar, örmény eredetű férfinév, melynek jelentése úr, nemes herceg. Más feltételezések szerint az M betűs fiúnév a szláv Miroslav magyar változata, ez esetben a jelentése béke és dicsőség.

8. Milos

A Milán férfikeresztnév szláv becézéséből származik az M betűs fiúnév. Még ma is nagyon ritka, pedig jelentése is pozitív, nem csak a hangzása, hiszen azt jelenti, hogy kedves.

9. Mátyus

Valószínűleg sokan Mátyásnak mondják majd a gyerekünket, ha az M betűvel kezdődő fiúnevet adjuk neki, mégis megéri a kockázat. A sokkal ritkább névváltozat a Máté férfikeresztnévből ered. Jelentése ajándék Istentől.

10. Marián

Latin eredete van az m-betűs fiúnévnek. A Marianus magyarosodásával alakult ki, melynek jelentése a Marius nemzetséghez tartozó. Érdekesség, hogy Törőcsik Marit is Marián néven anyakönyvezték. Esetében ez elírás volt, hiszen ez férfinév, a szülei Mariann-nak szerették volna elnevezni.

Legrosszabb fiúnevek M betűvel

Nem minden M betűs fiúnév jelent szerencsés névválasztást, hiába a sok szép és karakteres hangzású utónév a kezdőbetűvel. Mutatjuk, mely M betűs fiúnevekkel szúrunk ki nagyon a gyerekünkkel:

  • Marcselló
  • Mordeháj
  • Miltiádész
  • Mevrik
  • Maximusz

Fotó: Getty Images, Unsplash