10 egyedi fiúnév D betűvel, amit már elfelejtettünk

2024. július 11.
Igazán különleges és egyedi fiúneveket találunk D betűvel. Bár a Dániel és Dávid ma is gyakori férfi keresztnév, ezeken túl sok olyan D betűs fiúnév létezik, amiről elfeledkeztünk már, pedig igazán különlegesek.
Fiúnév d betűvel
  • Mikor válasszunk D betűvel kezdődő fiúnevet?
  • A Dániel és Dávid népszerűsége töretlen, ám sok más egyedi fiúnév kezdődik D-vel.
  • Melyik a kedvenc D betűs fiúnevünk?

A Dániel és Dávid bibliai keresztnevek, nem csoda, ha népszerűségük évszázadok óta nem csökken. Vannak viszont nagyon különleges, egyedi fiúnevek D betűvel, melyekről elfeledkeztünk. Mutatjuk, melyek a kedvenc D betűs fiúneveink, melyekből biztosan nem lesz még egy az iskolában, óvodában!

D betűs fiúnevek, amik egyediek és ritkák

1. Damján

Ókori görög eredetű D betűs fiúnév a Damján, mely a Damianus név származéka. A férfi keresztnév jelentése nem tisztázott, egyes vélemények szerint szelídítő, mások inkább úgy vélik, azt jelenti, hogy a népből származó. 

A Damján névnek különböző változatait is választhatjuk keresztnévként: Damos, Demjén, Demény, Dömjén.

2. Dános

Ha nagyon szeretjük a Dániel nevet, viszont szeretnénk valami egyedibb D betűs fiúnevet választani, a Dános névváltozat jó lehet. Ez a héber Dániel férfi keresztnévből ered. A kereszténység felvétele előtt a magyar nyelvben már megvolt a Dan személynév, ez olvadt egybe a Dániellel és alakult ki belőlük a Dános. A név jelentése ugyanaz, mint a Dánielé: Isten a bírám.

3. Dante

Ha valami különlegegs és irodalmi D betűs fiúnevet keresünk, a Dante tökéletes lehet. Valószínűleg mindenkinek eszébe jut róla Dante Alighieri, az Isteni színjáték írójának neve. A latin eredetű férfi keresztnév jelentése kitartó, állhatatos.

4. Dés

A rövid D betűs fiúnevek közül a Dés csodaszép hangzású és különleges névváltozat. Meglepő, de a Dezső név egyik rövidülése tulajdonképpen ez a férfi keresztnév. Így jelentése is megegyezik a Dezsővel: óhajtott, kívánt gyermek. (A Dezső név latin eredetű, a Desiderius lerövidült, magyar változata a ‘dezsidériusz’ kiejtés nyomán.)

5. Domos

Ha hosszúnak találjuk a Domonkos (vagy Domokos, Dominik) nevet, választhatjuk helyette a Domost. Mindegyik a latin Dominicus magyar névváltozata. Eredetileg csak a vasárnap született gyerekek kaphatták ezt a keresztnevet, mivel jelentése az Úr napja. Hasonló D betűs névváltozat még a Domán.

6. Donát

Latin eredetű D betűs fiúnév a Donát, melyről valószínűleg mindenkinek a reneszánsz művész, Donatello jut eszébe, vagy éppen a magyar Bánki Donát feltaláló, mérnök. A keresztnév jelentése: az Úr által ajándékozott.

7. Dózsa

Érdekesség, hogy a Dózsa nem csak családnévként létezik a magyar nyelvben, hanem férfi keresztnévként is adható. Ez a D betűs fiúnév a Dávid héber keresztnévből ered, és a középkorban még inkább a Dózsát használták a Dávid helyett.

8. Döme

A Demeter névből származó Dömötör rövid változata az önállósult Döme. Mindegyik D betűs fiúnév a görög Demetrius névhez nyúlik vissza. A magyar nyelvbe a szlávon keresztül került. Jelentése: a termőföld istennőjének ajánlott.

9. Dragan

Nagyon különleges a szláv eredetű férfinév, a Dragan. Jelentése is pont olyan uralkodói, mint a hangzása: drága, kedves.

10. Dusán

Sztevanovity Dusán dalszerző óta megnőtt a Dusán név népszerűsége, ám még ma sincs a 100 legnépszerűbb férfinév között. A szláv eredetű D betűs fiúnév jelentése nagyon költői: lélek.

Fotó: Getty Images, Unsplash