A konyak új arcát mutatja meg a fenntartható magyar koktélbár

2024. november 09.
A fenntarthatóság és kísérletezés mellé álló budapesti koktélbár a legendás konyakmárkával összefogva bebizonyította, hogy a konyak nem csak füstös szivarszobákba való, hanem friss és izgalmas koktélok alapanyaga is lehet. Hogyan jelennek meg a gasztronómia olyan népszerű trendjei, mint a szezonalitás és a lokális alapanyagok használata a bárpult mögött és hogyan kerül a befőtt az exkluzív konyak mellé? Mutatjuk!

Az Elysian és a Hennessy találkozása több mint egy hagyományos partnerkapcsolat: a két márka a tudatos bárkultúra meghonosításában látja az új irányt. Szabó Máté, az Elysian Budapest társalapítója és vezetője, akinek a neve összefonódik az ötcsillagos vendéglátás világával, így nyilatkozott az együttműködésről: „Az Elysian célja indulása óta az volt, hogy fenntarthatóságot, kreativitást és különleges vendégélményt ötvözve mutasson újat a hazai és nemzetközi porondon egyaránt. A Hennessyvel közös indíttatásunk, hogy egy fenntarthatóbb bárkultúrát teremtsünk Magyarországon, és másokat is inspiráljunk, hogy merjenek kísérletezni és kitolni a határokat. Hisszük, hogy a Hennessyvel együttműködve új szintre emelhetjük ezeket az értékeket, és valóban példát mutathatunk.”

A kollaboráció központi eleme egy Hennessy alappal készülő signature koktél, amely az Elysian menüjén egy egész éven át szerepel. Különlegessége, hogy az ital receptúrája folyamatosan változik, igazodva a helyi, évszakra jellemző termények kínálatához. Ez a kísérletező szemlélet és hazánk különleges alapanyagainak bátor használata lehetővé teszi, hogy az ital mindig friss, izgalmas és releváns maradjon, ugyanakkor minimalizálja a környezeti terhelést. A „farm to glass” koncepció jegyében az Elysian csapata a magyar táj kincseire és a hazai kistermelők őszinte munkájára épít, így az alapanyagokat helyi gazdálkodóktól szerzik be, amelyeket frissen vagy prezerválva használnak fel.

Fenntarthatóság és exkluzivitás

Az első születésnapját ünneplő Elysian Budapest „waste control” elvek szerint működik, és folyamatosan arra törekszenek, hogy a lehető legkisebb környezeti lábnyomot hagyják maguk után. Menüjük digitális, alapanyagaik csomagolását visszajuttatják a feladónak, a termények esetében pedig a héjtól egészen azok magjáig mindent felhasználnak frissen vagy prezerváció útján. A vendégek így egy olyan egyedülálló élményben részesülhetnek, amely egyszerre hozza el a felfedezés izgalmát és nyújt autentikus ízvilágot, így járulva hozzá egy zöldebb jövőhöz.

A „2023 legjobb új bárja” díjjal is kitüntetett koktélbár letisztult, minimalista belső tereiben tapasztalható vendégélmény túlmutat az általános bárkultúrán. Szabó Máté elmondása szerint ők „nem koktélokkal, hanem emberi kapcsolatokkal foglalkoznak”. Erről jól árulkodik az itt található kiterjesztett bárpult is, amely interaktív közösségi élménnyé emeli az italfogyasztást. A minimalista stílus az italok megjelenésén is visszaköszön, Máté és csapata azt vallják, itt nincs szükség merészen díszített poharakra, hiszen az azokban lévő tartalom magáért beszél.

Tradíció és megújulás

A Hennessy márka több mint 250 éve írja a prémium konyak történetét, és mára világszerte a luxus és a minőség szimbólumává vált. A franciaországi Cognac városából származó Hennessy neve egyet jelent a prémium ízvilággal és a tradíciók tiszteletével. A márka azonban nemcsak a hagyományos értékeket tartja szem előtt, hanem folyamatosan megújul, hogy megfeleljen a modern kor kihívásainak. A fenntarthatóság és kreativitás a Hennessy számára is kulcsfontosságú, ezért keresik a lehetőséget, hogy egyedi, környezetbarát projekteken keresztül mutassák meg, konyakot fogyasztani nem csupán a kandalló melletti bőrfotelben lehet, annál többre hivatott. Az Elysian Budapesttel közös projektjük révén a Hennessy lehetőséget kap, hogy páratlan ízjegyeiket ezeken a nem mindennapi koktélokon keresztül tapasztalja meg a közönség. A Hennessy konyakot felhasználó signature koktélok egyedi ízvilága és a helyi, természetközeli alapanyagok találkozása új irányt mutat a magyar bárkultúra történetében.