Ez a bizarr koktél segíthet az elalvásban a TikTok szerint

2024. január 27.
Az alkoholmentes, ugyanakkor egy meglehetősen szokatlan összetevőt is tartalmazó „sleepy girl mocktail” a legújabb TikTok-őrület, ami állítólag segíthet nekünk az elalvásban. A New York Times-nál szakértő segítségével jártak utána a hatékonyságának.

Sokáig az ayurvédikus italokra esküdtek, mások a hagyományos gyógyteákban hisznek, a TikTok azonban most egy új elalvást segítő csodaitallal állt elő: ez a sleepy girl mocktail. A közösségi médiában hódító ital a hívei szerint garantálja a könnyebb elalvást és a jobb minőségű éjszakai pihenést – méghozzá a speciális összetevőinek köszönhetően.

A recept tulajdonképpen egyszerű. Mindössze annyi a dolgunk, hogy egy evőkanálnyi magnéziumport elkeverjünk egy kevés szódavízben, majd felöntsük az egészet egy kis meggylével, és máris kész a sokat ígérő koktél. A virális TikTok-koktélt – egészen pontosan mocktailt – máris híressé tették az önjelölt online wellness-influenszerek, de vajon mi a véleménye a szakértőknek? Ennek járt utána a New York Times szerzője.

Álomhozó összetevők

Az elalvást segítő koktél mögött húzódó elképzelés két alapanyagban, a meggybe és a magnéziumba helyezi a bizalmat. A meggyről már régóta állítják természetgyógyászati körökben, hogy segíthet minket a jó alvásban, valójában azonban csak nagyon kevés kutatás létezik, ami ilyen szempontból vizsgálta volna a gyümölcsöt. A meggy melatoninban gazdag, vagyis elvileg segítik az elalvást, azonban fontos látni, hogy a meggyben jóval kevesebb a melatonin, mint például az enyhe alvásproblémákra javasolt melatonintablettákban. Egy kutatás például azt állapította meg, hogy 100 gramm meggyben mindössze egy század miligrammnyi melatonin van.

A sleepy girl mocktail másik kulcsösszetevője a magnézium. Bár a magnézium alvásra gyakorolt hatásáról sem született sok vizsgálat, dr. Pieter Cohen, a Harvard szakértője megjegyzi: egy 2022-es metaanalízis nem talált semmilyen összefüggést. A magnéziumpor olyan esetekben lehet valóban hasznos, amikor valakinek az úgynevezett nyugtalanláb-szindróma zavarja az alvását – mivel a magnézium segíthet ezen a problémán, így az érintett populáció esetében közvetett módon a jobb alváshoz is hozzájárulhat. Azt is fontos azonban megjegyezni, hogy néhány személynél a magnézium hasmenést okozhat – ezzel pedig az éjszakai alvást is megzavarhatja.

Mindent egybevetve a szakértők szerint ártani nem árthat, ha alvás előtt kortyolunk a sleepy girl mocktailból, de ne is számítsunk nagy eredményre tőle. Az egyetlen mechanizmus, amely által valóban hatékony lehet a placebo-hatás, vagyis ha eléggé hiszünk a koktél erejében, talán valóban sikerül majd könnyebben elaludnunk.

Forrás: NYT Fotó: Getty Images