- A cukros italok a legrosszabbak a szívünknek.
- A folyékony kalóriák, például az üdítők nem okoznak olyan jóllakottságérzetet, így az emberek hajlamosak sokat fogyasztani belőlük.
- Ha szeretnénk óvni szívünk egészségét, érdemes odafigyelni néhány dologra.
Emberek tömegei rajonganak az édes italokért – a szénsavas üdítőktől kezdve a gyümölcsös, cukrozott löttyökig. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) adatai szerint az amerikai felnőttek közel fele legalább egy cukros italt elfogyaszt naponta. Bár közismert tény, hogy a túlzott cukorfogyasztás elhízáshoz, szívbetegségekhez, fogszuvasodáshoz és más egészségügyi problémákhoz vezethet, egy friss tanulmány most még aggasztóbb képet fest ezekről az italokról.
A cukros italok a legrosszabbak a szívünknek
A Frontiers in Public Health című szaklapban megjelent kutatás egyértelműen kimondja: a cukros italok fogyasztása még rosszabb hatással lehet egészségünkre, mint más hozzáadott cukrot tartalmazó ételek. A svédországi tanulmány 69 705, 45 és 83 év közötti felnőttet követett nyomon 22 éven keresztül, hogy feltárja az összefüggést az egyes cukros termékek és hétféle szív- és érrendszeri betegség kockázata között.
A vizsgált cukorforrásokat három csoportba sorolták:
- Cukros italok – például szénsavas üdítők, gyümölcsitalok (de nem 100%-os gyümölcslevek)
- Finomságok – sütemények, fagylalt, csokoládé, cukorkák
- Ízesítők – kristálycukor, méz, lekvár, dzsem
Az eredmények szerint az összes hozzáadott cukor növelte az iszkémiás sztrók és hasi aorta aneurizma kockázatát. Ám amikor külön a cukros italokat vizsgálták, még megdöbbentőbb összefüggések derültek ki.
Mennyire ártalmasak a cukros üdítők?
Aki hetente több mint nyolc adag cukros italt fogyaszt, a következő kockázatokkal néz szembe:
- 19%-kal nagyobb eséllyel kap iszkémiás sztrókot
- 18%-kal magasabb a szívelégtelenség kockázata
- 11%-kal nő a pitvarfibrilláció (szívritmuszavar) esélye
- 31%-kal magasabb az esély a hasi aorta aneurizmára
Érdekes módon a kutatók arra is rámutattak, hogy már kevés finomság fogyasztása is megnövelte minden vizsgált betegség kockázatát. A méz, lekvár és egyéb ízesítők visszafogott használata pedig összefüggésbe hozható volt a szívelégtelenség és az aortaszűkület gyakoribb előfordulásával.

A cukros italok a legrosszabbak a szívünknek
De miért pont a cukros italok?
A kutatók szerint ennek hátterében több tényező is állhat. A folyékony kalóriák, például az üdítők nem okoznak olyan jóllakottságérzetet, mint a szilárd ételek, így az emberek hajlamosak túlzottan sokat fogyasztani belőlük, ami hosszú távon elhízáshoz vezethet – ez pedig jól ismert kockázati tényező a szívbetegségek szempontjából.
Ezzel szemben az édességek és ízesítők fogyasztása gyakran egyéb tápanyagdús ételek kíséretében történik. A svéd kultúrában például nagy hagyománya van a „fika” nevű szociális szünetnek, amikor az emberek kávé és sütemény mellett találkoznak. Ez a rituálé nemcsak az édességfogyasztást jelenti, hanem a közösségi kapcsolatok erősítését is, ami pozitív hatással lehet az általános egészségi állapotra.
Mit tehetünk a szívünk egészségéért?
Ha szeretnénk óvni szívünk egészségét, érdemes odafigyelni az alábbiakra:
- Címkeolvasás: Mindig ellenőrizzük az összetevők listáját – a „cukor”, „szirup” vagy „édesítőszer” szavak figyelmeztető jelek lehetnek.
- Víz mindenek felett: A legegészségesebb, legfrissítőbb ital, nulla hozzáadott cukorral. Ha ízesítésre vágyunk, válasszunk cukormentes szénsavas vizeket vagy gyógyteákat.
- 100%-os gyümölcslé, mértékkel: Bár természetes cukrot tartalmaznak, vitaminokat és antioxidánsokat is nyújtanak – de csak kis adagban fogyasszuk őket.
- Cukorcsökkentett üdítők: Ma már elérhetők olyan italok, amelyek hozzáadott rosttal vagy probiotikumokkal készülnek.
- Készítsünk otthon italokat: Citrommal, mentával, uborkával vagy bogyós gyümölcsökkel ízesített víz frissítő és cukormentes alternatíva lehet.
Forrás: Eating Well Fotó: Getty Images