Egy pohár kóla vagy egy fagyi? Meglepődsz, melyik árt többet a szívednek

2025. március 27.
Nemcsak az a fontos, mennyi hozzáadott cukrot fogyasztunk, hanem az is, milyen forrásból származik az a cukor. Egy friss kutatás szerint a cukros italok számítanak a legveszélyesebb cukorforrásnak a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából.
cukros üdítő szívbetegség
  • A cukros italok a legrosszabbak a szívünknek.
  • A folyékony kalóriák, például az üdítők nem okoznak olyan jóllakottságérzetet,  így az emberek hajlamosak sokat fogyasztani belőlük.
  • Ha szeretnénk óvni szívünk egészségét, érdemes odafigyelni néhány dologra.

Emberek tömegei rajonganak az édes italokért – a szénsavas üdítőktől kezdve a gyümölcsös, cukrozott löttyökig. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) adatai szerint az amerikai felnőttek közel fele legalább egy cukros italt elfogyaszt naponta. Bár közismert tény, hogy a túlzott cukorfogyasztás elhízáshoz, szívbetegségekhez, fogszuvasodáshoz és más egészségügyi problémákhoz vezethet, egy friss tanulmány most még aggasztóbb képet fest ezekről az italokról.

A cukros italok a legrosszabbak a szívünknek

A Frontiers in Public Health című szaklapban megjelent kutatás egyértelműen kimondja: a cukros italok fogyasztása még rosszabb hatással lehet egészségünkre, mint más hozzáadott cukrot tartalmazó ételek. A svédországi tanulmány 69 705, 45 és 83 év közötti felnőttet követett nyomon 22 éven keresztül, hogy feltárja az összefüggést az egyes cukros termékek és hétféle szív- és érrendszeri betegség kockázata között.

A vizsgált cukorforrásokat három csoportba sorolták:

  • Cukros italok – például szénsavas üdítők, gyümölcsitalok (de nem 100%-os gyümölcslevek)
  • Finomságok – sütemények, fagylalt, csokoládé, cukorkák
  • Ízesítők – kristálycukor, méz, lekvár, dzsem

Az eredmények szerint az összes hozzáadott cukor növelte az iszkémiás sztrók és hasi aorta aneurizma kockázatát. Ám amikor külön a cukros italokat vizsgálták, még megdöbbentőbb összefüggések derültek ki.

Mennyire ártalmasak a cukros üdítők?

Aki hetente több mint nyolc adag cukros italt fogyaszt, a következő kockázatokkal néz szembe:

  • 19%-kal nagyobb eséllyel kap iszkémiás sztrókot
  • 18%-kal magasabb a szívelégtelenség kockázata
  • 11%-kal nő a pitvarfibrilláció (szívritmuszavar) esélye
  • 31%-kal magasabb az esély a hasi aorta aneurizmára

Érdekes módon a kutatók arra is rámutattak, hogy már kevés finomság fogyasztása is megnövelte minden vizsgált betegség kockázatát. A méz, lekvár és egyéb ízesítők visszafogott használata pedig összefüggésbe hozható volt a szívelégtelenség és az aortaszűkület gyakoribb előfordulásával.

A cukros italok a legrosszabbak a szívünknek

A cukros italok a legrosszabbak a szívünknek

De miért pont a cukros italok?

A kutatók szerint ennek hátterében több tényező is állhat. A folyékony kalóriák, például az üdítők nem okoznak olyan jóllakottságérzetet, mint a szilárd ételek, így az emberek hajlamosak túlzottan sokat fogyasztani belőlük, ami hosszú távon elhízáshoz vezethet – ez pedig jól ismert kockázati tényező a szívbetegségek szempontjából.

Ezzel szemben az édességek és ízesítők fogyasztása gyakran egyéb tápanyagdús ételek kíséretében történik. A svéd kultúrában például nagy hagyománya van a „fika” nevű szociális szünetnek, amikor az emberek kávé és sütemény mellett találkoznak. Ez a rituálé nemcsak az édességfogyasztást jelenti, hanem a közösségi kapcsolatok erősítését is, ami pozitív hatással lehet az általános egészségi állapotra.

Mit tehetünk a szívünk egészségéért?

Ha szeretnénk óvni szívünk egészségét, érdemes odafigyelni az alábbiakra:

  • Címkeolvasás: Mindig ellenőrizzük az összetevők listáját – a „cukor”, „szirup” vagy „édesítőszer” szavak figyelmeztető jelek lehetnek.
  • Víz mindenek felett: A legegészségesebb, legfrissítőbb ital, nulla hozzáadott cukorral. Ha ízesítésre vágyunk, válasszunk cukormentes szénsavas vizeket vagy gyógyteákat.
  • 100%-os gyümölcslé, mértékkel: Bár természetes cukrot tartalmaznak, vitaminokat és antioxidánsokat is nyújtanak – de csak kis adagban fogyasszuk őket.
  • Cukorcsökkentett üdítők: Ma már elérhetők olyan italok, amelyek hozzáadott rosttal vagy probiotikumokkal készülnek.
  • Készítsünk otthon italokat: Citrommal, mentával, uborkával vagy bogyós gyümölcsökkel ízesített víz frissítő és cukormentes alternatíva lehet.

Forrás: Eating Well Fotó: Getty Images


Életmód