5 étel, amit egy kardiológus sosem eszik

2022. december 14.
Egy kardiológus sosem enne például chipset vagy kókuszzsírt. A szakember azt is elárulta, mit együnk ezek helyett, hogy egészségesek maradjunk.
  • Dr. Harmony Reynolds kardiológus szinte soha nem eszik burgonyachipset és sós kekszeket, rágcsálnivalókat.
  • Helyette inkább pattogatott kukoricát vagy gyümölcsöket választ, de mértékkel fogyaszt például bacont is a kevésbé egészséges finomságok közül.
  • A kutatások szerint a feldolgozott élelmiszerek jelentősen növelik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Nem életszerű, hogy tökéletesen étkezzünk mindig. Viszont az okos döntések és választások segítenek megőrizni a szívünk egészségét anélkül, hogy le kellene mondanunk a finomságokról és rágcsálnivalókról.

Egy kardiológus sosem enne például chipszet vagy kókuszzsírt

Egy kardiológus sosem enne például chipset vagy kókuszzsírt

Dr. Harmony Reynolds, a NYU Langone kardiológusa elárulta, melyek azok az ételek – a szalonna és a burgonyaszirom például -– melyeket jobb elkerülni a szívünk egészsége érdekében. Azonban azt is hozzátette, azért nehéz orvosként étrendi tanácsokat adnia, mert a tápanyagokkal kapcsolatos kutatások gyakran nem adnak egyértelmű válaszokat arra a kérdésre, hogyan befolyásolja az adott étel az ember egészségét. „Ha azokat az eredményeket nézzük, amiknél egyértelmű a bizonyíték, az alábbi ételekről jelenthető ki egyértelműen, hogy jobb elkerülni, és más, egészségesebb alternatívát választani helyettük, ha a szívünk egészségének megőrzése a cél” – mondta a kardiológus.

Margarint és kókuszzsírt nem enne a kardiológus

Dr. Reynolds elárulta, hogy nem eszik margarint és más növényi olajokat, mert a megfigyeléseken alapuló kutatások eredményei szerint ezek fogyasztása összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri okokból történő korai elhalálozással. Azt még nem pontosan értik a tudósok, mi ennek az oka, mivel az olyan rizikótényezőket, mint például a koleszterinszint, nem növeli a margarin.

A kókuszzsír azért lehet problémás, mert szaturált zsírból áll, ami szintén növeli a szívbetegségek kockázatát. „Megtanultam, hogy erre rá kell kérdeznem a betegeimnél, mert nem egyszer tapasztaltam, hogy megugrik a szervezetükben az LDL koleszterin szintje, amikor elkezdenek kókuszzsírt használni, illetve kókuszzsírt tartalmazó ételeket enni” – mondta a kardiológus. 

Ha már választani kell, a szakember a vajat javasolja, ám csak mértékkel. „Az olívaolaj a legegészségesebb zsírféle – jelentette ki dr. Reynolds. – Amikor csak lehet, ezt kellene használniuk az embereknek a főzésnél, tálalásnál, és ha másfajta zsírral készítenek ételeket, abból a lehető legkevesebbet kellene használniuk.”

Nehéz a chipset mértékkel fogyasztani

A kardiológus azt mondja, inkább nem is eszik burgonyaszirmot, sőt, nem is tart otthon, mert ha egyszer megbont az ember egy zacskóval, nem áll meg néhány darabnál. „Ismerem magam és tudom, hogy még akkor sem tudok megállni két chipsnél, ha a legerősebb elhatározással nyitom ki a zacskót. Lehetetlen letenni” – mondta. 

A chips helyett ezért inkább pattogatott kukoricát javasol a kardiológus, vagy friss zöldségek rágcsálását, ha ropogós nassolnivalóra vágyunk. 

Reynolds még azt is elárulta, hogy hasonló okokból csokiból sem táblásat vásárol, hanem inkább olyat, amiben a darabkákat egyesével csomagolták, így nem eszi meg egy ültő helyében az egészet.

A kardiológusnak a bacon csak ritka alkalmakkor kerül a tányérjára

Számos bizonyíték van arra, hogy a feldolgozott hústermékek jelentősen növelik a bélrák és a szívbetegségek kialakulásának esélyét. „Ez elég nyomós érv arra, hogy a lehető legkevesebbet együnk ezekből – mondta dr. Reynolds. –Nem tudom, van-e olyan, hogy biztonságos mennyiség például a szalonnából.”

Ez persze nem jelenti azt, hogy ritka alkalmakkor, különleges esetekben néhányszor egy évben ne enne még ő is szalonnát. „Hiszek benne, hogy segít másoknak, ha tudják, hogy akitől a tanácsot kapják, ő is ember. A pácienseim étrendje sem lehet tökéletes – mondta a kardiológus. – Fontos azonban, hogy tudatában legyünk annak, mennyi az, ami tényleg nem sok. Egyáltalán nem célravezető, ha én azt mondom, hogy soha nem eszek például bacont. Sokkal jobb, ha mind próbálunk a lehető legkevesebbet enni belőle, és egészségesebb húsokat választani helyette.”

A feldolgozott édességek helyett étcsokival csökkenthetjük az egészségtelen zsírokat

A kardiológus elárulta, hogy van még egy olyan nagy ételcsoport, melyből tényleg jobb a lehető legkevesebbet fogyasztani: a feldolgozott édességek, mint a csomagolt kekszek, fánkok és sütemények. Ezekben hihetetlenül sok cukor és egészségtelen zsír található. „Ezek mind kiváltói lehetnek a kettes típusú diabétesznek és szívbetegségeknek” – mutatott rá dr. Reynolds.

Gyümölcsök, joghurt, étcsokoládé és olajos magvak válthatják ki a süteményeket. De ahogy más élelmiszereknél, mértékletességgel és észszerűséggel minimalizálhatjuk a szívünkre leselkedő veszélyt, és néha-néha ehetünk az egészségtelen, ám roppant finom édességekből is. „Tudom, hogy egészségtelen, nem tesz jót, de egyszer-egyszer enni akarok, meg akarom kóstolni. Ilyenkor együnk egy kisebb darabot, ám azt élvezzük ki teljesen, minden érzékünkkel koncentráljunk ebben a pillanatban arra az adott falatra. Ha ízlik, élvezzük ki. Ha nem, tegyük le és ne együk meg” – javasolta a kardiológus.

Forrás: Insider Fotó: Getty Images