Ez történik a testeddel, ha mindennap iszol üdítőt

2023. augusztus 25.
Mennyire káros az üdítő a testünknek? Tényleg jobb, ha cukormentes üdítőitalt iszunk, vagy mindegy? A szakember mindent összefoglal, amit csak tudnunk kell.
Ez történik a testeddel, ha minden nap iszol üdítőt
  • Az üdítő sem akkor árt, ha mértékkel fogyasztjuk, évente néhány alkalommal csupán.
  • Köztudott, hogy a szénsavas üdítő nem a legjobb az egészségünknek, de mi történik valójában a szervezetünkben, ha rendszeresen fogyasztjuk?
  • Az üdítő nem csak önmaga miatt egészségtelen.

Valószínűleg mindenki emlékszik arra a kísérletre, amikor mentolos cukorkát dobtak a kólás flakonba. Vagy azt, mit tett a tojás héjával a szénsavas üdítő. És közkeletű történet a kóláról az is, hogy remek rozsdamaró. Szerencsére a testünknek van jól felépített védekező mechanizmusa az édes, szénsavas üdítőkkel szemben. Viszont ha túl gyakran iszunk, nem kerülhetjük el a káros hatásokat. 

Magyarországon 2022-ben 88 liter szénsavas üdítőital fogyasztása jutott egy főre, ami elég magas szám. Főleg, ha tudjuk, milyen hatása van a szervezetünkre, ha mindennap iszunk üdítőt.

Az üdítőital rendszeres fogyasztása hozzájárul az elhízáshoz, a 2-es típusú diabétesz, szív- és vesebetegség, májbetegségek kialakulásához. De rontja a fogakat, elősegíti a fogszuvasodást és a fogínybetegségek kialakulását is. Arról nem is beszélve, hogy aki gyakran fogyaszt üdítőt – legyen felnőtt vagy gyerek – sokkal nagyobb eséllyel dohányzik, rosszabbak az alvási szokásai és többet képernyőzik.

Ha mindennap iszunk üdítőt, rosszabbak lesznek a fogaink

Tudományosan bizonyított tény, hogy a szénsavas üdítő fogyasztása hozzájárul a fogszuvasodáshoz, a fogzománc elvékonyodásához és a fogak elvesztéséhez. „Ha valami annyira savas és sok cukrot tartalmaz, mint egy üdítő, tejsavvá alakítják a szánkban élő mikrobák, ami roncsolja a fogakat” – mondta Dr. Ankit Patel fogorvos.

Ám a szájhigiéniánkat máshogy is aláássa, ha mindennap iszunk üdítőt, beleértve a nyálat és a fogínyt. „A nyál nagyon fontos szerepet játszik a száj egészségében. Semlegesíti a savas kémhatást és eltávolítja a fogakról az ételmaradékot, baktériumokat. Ha gyakran iszunk üdítőt, az csökkenti a nyálképződést. Így nehezebben szabadulunk meg a szánkban élő veszélyes baktériumoktól – tette hozzá a fogorvos. – Emellett a cukor és az üdítő savassága is irritálhatja a fogínyt, gyulladást okozhat. Fogínysorvadás alakulhat ki, ami vérzéssel jár. A kezeletlen fogínybetegségek a fogak elvesztéséhez vezetnek.”

A gyakori üdítőfogyasztás irritálhatja az emésztőrendszert

Nem maga az üdítő károsítja a gyomor nyálkahártyáját. Viszont a szénsavas italok irritálhatják azoknak az emésztőrendszerét, akik valamilyen emésztőrendszeri problémával küzdenek. „Aki hajlamos a bélgyulladásra, fekélye van, refluxban szenved, azok tüneteit erősíthetik a szénsavas üdítők, krónikus gyulladást válthatnak ki” – mondta Dr. Nancy Mitchell belgyógyász.

Inzulinrezisztenciához vezethet a mindennapos üdítőzés

Egy dobozos kóla körülbelül 37 gramm cukrot tartalmaz. Hogy lássuk, ez milyen sok, érdemes összevetni azzal, hogy az ajánlott napi bevitel nőknél 6 teáskanál, vagyis 25 gramm, férfiaknál 9 teáskanál, 36 gramm cukor. 

Izulinrezisztenciához és cukorbetegséghez vezethet, ha minden nap iszunk üdítőt

Izulinrezisztenciához és cukorbetegséghez vezethet, ha mindennap iszunk üdítőt

„Az üdítők fogyasztása után ugrásszerűen megemelkedik a vércukorszint. Nagyon gyorsan felszívódik. A test inzulintermelése ezt próbálja lekövetni és lehúzni a vércukorszintet. Ez hatalmas kiugrásokat és zuhanásokat produkál a vércukorszintben egész nap – magyarázta Heather Davis dietetikus, tápanyagszakértő. – Ez az energiaszintünkre is rányomja a bélyegét. Fáradtság, hangulati ingadozások jelentkezhetnek. Ráadásul az ilyesfajta kilengések a vércukorszintben növelik az inzulinrezisztencia, diabétesz és szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is.”

A rossz koleszterin szintjét növelik az üdítők

A sok cukor nem csak a diabétesz esélyét növeli. A vérünkben található trigliceridek (rossz koleszterin) szintjét növeli, míg a jó koleszterinét (HDL) csökkenti. Egy 2020-as kutatás eredményei szerint, azoknak a felnőtteknek, akik rendszeresen isznak üdítőt, 98 százalékkal nagyobb az esélye a magas koleszterinszintre. „Ha nem használja fel a szervezetünk fizikai aktivitás során az üdítőben található cukrot, zsírrá alakítja a testünk – mutatott rá Cesar Sauza dietetikus. – Ezért is gyakori a zsírmáj diagnózis azoknál, akik rendszeresen isznak üdítőt évek óta.”

Megváltoztatja a bélflórát, ha mindennap iszunk üdítőt

Ma már tudjuk, hogy a cukor helyett használt édesítőszerek sem teszik egészségesebbé az üdítőket. „Egy 2022-es vizsgálat feltárta, hogy a mesterséges édesítőszerek, amiket a cukormentes üdítőkben használnak, negatívan befolyásolják a bélflóránk összetételét és a vércukorszint szabályozását – magyarázta a tápanyagszakértő. – De más kutatások is összefüggést találtak a mesterséges édesítők és az anyagcsere működési zavarai, a 2-es típusú diabétesz és a metabolikus szindróma között. Nincs tehát egészségesebb üdítő. Sokkal jobb, ha egyáltalán nem iszunk.”

Mit igyunk szénsavas üdítők helyett?

Ha szeretnénk tenni az egészségünkért és csökkentenénk az üdítőital-fogyasztásunkat, a dietetikusok számos más, sokkal egészségesebb alternatívát javasolnak helyette.

  • gyümölcsökkel, zöldségekkel ízesített szénsavas ásványvíz
  • sima víz
  • kombucha
  • szénsavas tea
  • gyümölcsszörpök

Forrás: Eating Well, fotó: Unsplash, Getty Images