- Imádjuk az epret és végre itt az eperszezon.
- A gyümölcsnek nem csupán húsa, de szára és levele is egészséges.
- Így használd fel az eper szárát és így hat egészségedre.
Dübörög az eperszezon, ez a finom gyümölcs most szinte minden otthonban terítékre kerül. Szára azonban a szemetesben szokott landolni, pedig sokkal jobb helye is volna annál! Mutatjuk, mi mindenre használhatod ahelyett, hogy hulladékként néznél rá.
Így használd fel az eper szárát otthonodban
1. Komposzt
Az eper szára, hasonlóan más gyümölcsök szárához és héjához, tökéletes alapanyag az otthoni komposztáláshoz. Esszenciális tápanyagai gazdagítják a talajt, érdemes tehát trágyaként használnod. Más szerves anyagokkal kombinálva elősegíti növényeid virágzását és vonzza a hasznos, talajlakó élőlényeket is.

Az eper szára értékesebb, mint hinnéd: több módon is hasznosíthatjuk
2. Tea
Tudtad, hogy az eperszáraknak kiváló helye van egy csésze teában is? A zamatos gyümölcs zöld szára és a rajta található kisebb maradványok tele vannak antioxidánsokkal, melyek lendületet adnak egészségednek. Amikor legközelebb tehát készítesz, dobj bele néhány eperszárat, hogy hasznosítsd és élvezd az eper minden egyes kis apró részletét.
3. Ízesített víz
Ha nem vagy a víznek nagy rajongója vagy egyszerűen unalmasnak tartod az ízét, akkor az eper szára kiváló megoldás arra, hogy enyhe ízt adj neki. Ez tökéletes és pénztárcabarát alternatíva az édes italok helyett.
4. Turmix
Bátran tegyél turmixaidba is néhány eperszárat. Finom, enyhe ízt ad neki anélkül, hogy pazarolnál! Egyszerűen csak szórd a többi alapanyag közé és már kezdődhet is turmixolás.
5. Aromás ecet
Az eper szárából aromás ecetet is készíthetsz, méghozzá végtelenül egyszerűen. Nincs más teendőd, mint fehér ecetbe tenni, mely így átveszi az eper zamatát és különleges ízesítést ad ételeidnek.

Turmixunkba nemcsak az epret, de annak szárát és levelét is érdemes beledobnunk
Így hat egészségedre az eper szára
Az eper szárának és leveleinek fogyasztása nemcsak biztonságos, de egészségedre is jótékonyan hat. Íme az egészségügyi előnyei!
1. Magas antioxidánstartalom
Egyes tanulmányok szerint a levelek antioxidánstartalma még az eperénél is magasabb. Segíti szervezetünket a szabad gyökök elleni védekezésben.
2. Vitaminok és ásványi anyagok
C-, A- és K-vitamin, valamint kalcium, vas és magnézium található az eper levelében és szárában, melyek hozzájárulhatnak az immunrendszer erősítéséhez és a csontok egészségéhez.
3. Gyulladáscsökkentés
Az eper levele és szára gyulladáscsökkentő és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, így segít védekezni a fertőzések ellen is.
4. Emésztés segítése és vízhajtás
Az eper levele és szára természetes vízhajtóként működik és segít az emésztési problémák, puffadás és gyomorpanaszok enyhítésében.
Forrás: Marie Claire Belgium/Claire De Wilde, Humnutrition, Fotók: GettyImages