- Sokan panaszkodnak arra, hogy újabban a paradicsomok gyakran ízetlenek.
- A szakértő szerint valóban változott az ízélmény.
- Kiderült, mi okozza a változást a paradicsom ízében.
Előfordult már, hogy beleharaptál egy paradicsomba, és azt gondoltad, hogy a falat sajnos ízetlen? Nem vagy vele egyedül. Az érzés pedig nem csupán a nosztalgia miatt jelentkezik sokaknál. Egy szakértő elmondta, mi állhat a háttérben.
Hová tűnt a paradicsom íze?
Évtizedekig a paradicsom uralta a nyári zöldségkínálatot. Erőteljes, édes íze a kerti napsütést idézte, egyszerű volt és zamatos. Ma már ez az autentikus íz egyre inkább hiányzik.
A szakértő szerint akkor pecsételődött meg a paradicsom ízének sorsa, amikor a nagy mennyiségű termelés miatt az ültetendő növények közül már nem az aroma, hanem az ellenálló képesség alapján kerültek ki a leggyakoribb fajták. Ráadásul ma már érettségük előtt le is szedik őket, hogy tovább frissek maradjanak az üzletek polcain.

A paradicsom gyakran azért ízetlenebb, mert a termelés fontosabbnak tartja az arománál az ellenálló képességet
Mi a különbség az üvegház és napsütés között?
A szabadföldben, napon érlelt paradicsom jóval több cukrot tartalmaz, íze pedig aromásabb. Ugyanakkor a termésre az is igaz, hogy általában sajnos sérülékenyebb is. Ehhez képest az üvegházban termesztett típusok kinézete gyakran tökéletesebb. Mindezek eredménye pedig nem más, mint hogy egész évben gyönyörű, kerek, ellenálló, azonban gyakran ízetlen paradicsomokat eszünk.
Forrás: Grazia, Fotók: Getty Images