Így csinálj otthon aszalt paradicsomot, napon szárítva

2022. június 04.
A tikkasztó melegnek van ám jó oldala is: nagyon gyorsan készíthetsz otthon szárított paradicsomot, amire aztán egész évben rá lehet járni!

A mediterrán országokban előszeretettel használják, sőt csinálják is otthon az aszalt paradicsomot, aminek elkészítéséhez nincs szükség aszalógépre, csak napsütésre és egy kis türelemre! Ha a remekmű már üvegekbe került, ezerféleképp használható: salátákba keverve, szendvicsekbe rejtve, pizza tetejére, pürésítve pestóként vagy egészséges köretként – tényleg csak a fantáziád szab határt, hogy miként fogyasztod!

aszalt paradicsom

Paradicsomot aszalni nem jelent mást, mint napon szárítani, vagyis a munka oroszlánrészét a nyári meleg végzi, neked csak várnod kell. Ellentétben a nyáron eltett paradicsomszósszal, a lustábbakat is nagy büszkeséggel eltöltő aszalt paradicsom elkészítéséhez nem jó, ha túlérett a paradicsom: mindig egészséges, friss szemeket válassz! Olaszországban az itthon is kapható és szépen termő San Marzano paradicsomot használják leggyakrabban, ami egy Lucullus típusú paradicsomfajta, de persze másmilyenből készítve is jól sikerülhet!

Aszalt paradicsom házilag

Hozzávalók:

  • Szép, feszes héjú, érett paradicsom tetszőleges mennyiségben (1 kg alatt nem nagyon érdemes belefogni!)

aszalt paradicsom

Így készül:

  1. Alaposan megmossuk a paradicsomot, szárazra töröljük, majd eltávolítjuk a szárát.
  2. Hosszában kettévágjuk a paradicsomokat, majd a héjas felükkel lefelé elhelyezzük őket szép sorban egy rácson, vagy ha ilyen nincs kéznél, egy tiszta konyharuhával leterített sütőlapon.
  3. Minden paradicsomszeletet megsózunk, majd kitesszük a napra aszalódni. Éjszakára érdemes bevinni a lakásba, és reggel ismét napra tenni.
  4. Néhány nap alatt (a napfénynek és a sónak köszönhetően!) a paradicsomszeletek szemmel láthatóan aszalttá válnak, egyre ráncosabbak lesznek, mivel szép lassan csökken a nedvességtartalmuk.
  5. Az elkészült szárított paradicsomokat sterilizált üvegekbe tesszük, majd annyi olívaolajat öntünk rá, amennyi ellepi. Fűszerezhetjük hámozott fokhagymával és/vagy chilivel, majd szorosan rázárjuk a tetejét, és csak fogyasztás előtt nyitjuk ki.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?