Tiszafa metszése: erre nagyon figyelj, ha nem akarod tönkretenni

2025. augusztus 18.
A tiszafa az egyik legnemesebb örökzöld, amely évszázadok óta díszíti a kerteket. Sűrű, sötétzöld lombja miatt kedvelt sövényként, de szoliter növényként is elegáns. Mégis sok kerttulajdonos hibát követ el a metszés során, és ezzel akár végleg tönkre is teheti a növényt.
Tiszafa metszése
  • A tiszafa az egyik legnemesebb örökzöld, amely évszázadok óta díszíti a kerteket. 
  • Sok kerttulajdonos hibát követ el a metszés során, és ezzel akár végleg tönkre is teheti a növényt.
  • A tiszafa metszésére az ideális időszak a kora tavasz, még a hajtások indulása előtt.

A tiszafa hosszú életű, akár több száz évig is díszítheti a kertet – de csak akkor, ha körültekintően bánunk vele. A helyes időzítés, a fokozatos metszés és az egészséges hajtások megőrzése garantálja, hogy a növény dús, zöld és formás maradjon. Egy kis odafigyeléssel a tiszafa valóban a kert időtlen éke lehet.

Mikor érdemes metszeni a tiszafát?

A tiszafa különlegessége, hogy jól viseli a metszést, de nem mindegy, mikor nyúlunk hozzá. Az ideális időszak a kora tavasz, még a hajtások indulása előtt. A nyár folyamán is alakíthatjuk, de a forró, perzselő napok kerülendők, mert a friss vágások könnyen kiszáradhatnak. Ősszel már ne metsszünk, mert a fiatal hajtásoknak nem marad idejük megerősödni a fagyok előtt.

Mire figyeljünk a tiszafa metszése során?

A legfontosabb szabály: soha ne vágjunk túl mélyen a régi, barna fába. A tiszafa ugyanis innen már nem hajt ki újra, így maradandó kopasz foltokat okozhatunk. Inkább apránként, fokozatosan ritkítsuk a belső részeket, és mindig hagyjunk zöld hajtást a vágási pont alatt.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Aigas Field Centre (@aigas_field_centre) által megosztott bejegyzés

 

Ha sövényt formálunk, ügyeljünk arra, hogy az alsó része szélesebb legyen, így nem árnyékolódik be, és egyenletesen zöld marad.

Eszközök és technika a tiszafa metszéséhez

Éles metszőollóval vagy sövénynyíróval dolgozzunk, hogy a vágás tiszta legyen, ne roncsolja a hajtásokat. Nagyobb ágaknál mindig ferdén vágjunk, így a víz le tud folyni, és kisebb az esélye a gombásodásnak.

További metszési tippek

Fotó: Getty Images