Hogyan metsszük a rózsákat, hogy háromszor annyi virágot hozzanak?

2024. május 29.
Kulcsfontosságú a metszés a rózsánál, ha azt szeretnénk, hogy szépen virágozzanak. Mit tegyünk, hogy a miénk legyen a legszebb rózsa?
Rózsa metszése helyesen
  • Megfelelően kell gondoskodnunk a rózsáról, ha azt szeretnénk, hogy sok virágot hozzon.
  • Hogyan metsszük helyesen a rózsáinkat?
  • Mitől hozhat háromszor annyi virágot a rózsánk?

Ha már van rózsánk, vagy ha most szeretnénk, fontos tisztában lennünk vele, hogy különleges gondoskodást igényel ahhoz, hogy sok virágot hozzon. Nem mindegy, hogyan metsszük a rózsáinkat ugyanis. 

A metszés azért fontos a rózsa esetében is, hogy eltávolítsuk azokat a hajtásokat, melyek elvinnék a növény energiáját, így kevesebb tápanyag jutna a virágzáshoz. Emellett a metszéssel szabhatjuk meg a rózsa növekedési irányát. A jutalmunk azért, ha helyesen metsszük a rózsáinkat: csodaszép és illatos virágözön!

Hogyan kell megfelelően metszeni a rózsát?

Petar Ivanov, a brit Allan’s Gardners kert- és növényszakértője avatta be a Marie Claire-t abba, hogyan kell a rózsákat helyesen metszeni, hogy a legtöbb virágot hozzák. Örök kedvenc a rózsa, ám csak kevesen tudják, hogyan kell jól megmetszeni.

Nem csak az elhalt, sérült vagy beteg ágakat távolítjuk el ugyanis a rózsa metszése során. El kell döntenünk, mennyit metszünk le a rózsánkból, milyen alakúra szeretnénk nevelni a növényt.

A rózsák metszése: lépésről lépésre

Az utolsó pillanatban vagyunk a rózsa metszésével, ugyanis csak tavasszal metsszük. A rózsát ősszel vagy télen sohasem szabad metszenünk. Ezután jöhet a rózsa metszése lépésről lépésre:

  • Szabaduljunk meg minden olyan szártól vagy ágtól, amely egészségtelennek tűnik, elszíneződött vagy zsugorodott betegség miatt.
  • Végezzünk tiszta vágást a rózsa ágán 45 fokos szögben, közvetlenül az egészséges rügy vagy ág felett.
  • A kiegyensúlyozottabb növekedés érdekében közvetlenül a kifelé néző bimbók felett vágjuk el a rózsa ágát.
  • Ha vastagabb az ág, akkor kisebb fogóval nehéz lesz levágni, érdemes nagyobb kerti ollót beszereznünk a rózsa metszéséhez.

Az valószínűleg mindenkinek egyértelmű, hogy a rózsa metszéséhez mindenképp javasolt kesztyűt viselnünk, hiszen nincsen rózsa tövis nélkül. Viszont ha helyesen metsszük meg a rózsánkat, idén nyáron többször annyi virágot hoz, mint előtte bármikor!

Forrás: Marie Claire Serbia, fotó: Unsplash