Mikor és hogyan metsszük a levendulát, hogy újra és újra virágozzon?

2024. május 31.
Már Magyarországon is kellően mediterrán az éghajlat ahhoz, hogy a levendula jól érezze magát. Mutatunk egy trükköt, hogyan metszhetjük úgy, hogy kétszer annyi virágot hozzon a növényünk!
Levendula helyes metszése
  • Nemcsak az a fontos, hogyan metsszük a levendulát, hanem az is, mikor!
  • A jó metszés azért is lényeges a levendulánál, mert így kerülhetjük el a növény gombás betegségét.
  • Rendszeres metszéssel többször annyi virágot hoz a levendula!

Nem véletlenül a levendula az egyik kedvenc növényünk. Kertben és balkonon egyaránt nevelhető, illata nem csak finom, de a bogarakat és szúnyogokat is távol tartja. Viszont ahhoz, hogy szép virágokat hozzon és ne betegedjen meg a levendulánk, fontos a helyes metszés. De mikor és hogyan célszerű megmetszenünk a levendulát?

Mikor metsszük a levendulát?

Minden évben szükséges metszenünk a levendulát, ha azt szeretnénk, hogy szép kerek bokrokban nőjön. Akkor kezdjük a metszést, amikor azt látjuk, hogy a virágok fakulnak. Ez általában a nyár végére esik. Ilyenkor szüreteljük le a virágokat, és megszárítva egész télen illatoznak majd, sőt, a molyokat is távol tartják a ruháinktól. Ha szeretnénk kiszárítani a levendulát, mindenképp akkor végezzük a metszést, amikor száraz az idő.

Sokan nem metszik meg a nyár végével sem a levendulájukat, mert szeretik, ha télen is tovább díszíti a kertet. Viszont ilyenkor is muszáj legkésőbb a következő tavasz elején megmetszenünk a növényt, ha azt szeretnénk, hogy ismét virágozzon.

A fiatal levendulát is célszerű metszeni az első virágzás után. Ilyenkor igazíthatjuk kerek formára a növényt. 

Hogyan metsszük a levendulát?

Éles és fertőtlenített metszőollóra lesz szükségünk a levendula metszéséhez. A kisebb növényhez válasszunk méretben hozzá illő ollókat, késeket. 

  1. A levendula szárakat a virágok alatt kicsivel metsszük vissza. Ha ennél lejjebb vágunk, azt kockáztatjuk, hogy belevágunk az öreg szárakba.
  2. Nem viseli jól a levendula az erős metszést. Mindig csak az adott év hajtásait vágjuk vissza. Ha ennél többet metszünk, nagy a veszélye, hogy nem hajt újra a levendulánk.

Időnként szükség lehet fiatalító metszésre is a levendulának, különösen, ha már öreg tövekről van szó. Ez abból látszik, ha kezdenek elvékonyodni a növény hajtásai. Ilyenkor el kell távolítanunk a legöregebb és leggyengébb levendulaágakat. Ezeket egészen a tövénél metsszük el, a talaj közelében.

Érdemes speciális szerekkel segíteni a növény gyógyulását ilyenkor a tőnél. De fontos, hogy szem előtt tartsuk: még az idős levendulának sincs szüksége arra, hogy erősen visszametsszük. Bánjunk óvatosan a levendulánkkal, hogy sok virágot hozzon!

Forrás: Marie Claire France, fotó: Unsplash