- Dr. Primrose Freestone, a Leicesteri Egyetem mikrobiológusa arra figyelmeztet, hogy a lábaink „baktériumokból és gombákból álló miniatűr esőerdők”.
- Szerencsére Dr. Freestone feltárta a megfelelő módszert, amellyel a zoknikat a lehető leghosszabb ideig tisztán és frissen tarthatjuk.
- A szakértő elmondta, hogy legalább 60°C-os vizet és enzimalapú mosószert kell használni, valamint ki kell vasalni a zoknikat.
Vajon attól még, hogy illatosak a zoknik és kimostuk, elég tiszták is? Dr. Primose Freestone mikrobiologus szerint a válasz egyáltalán nem olyan nyilvánvaló, mint gondolnánk! Egyáltalán nem mindegy, mivel és hány fokon mossuk a zoknikat, ahogy az sem, hogy utána simán összehajtogatjuk vagy esetleg ki is vasaljuk őket!
A zokni szivacsként veszi fel a koszt és a baktériumokat
Habár a nap nagy részében biztonságban vannak a cipőnkben, a lábunk a testünk egyik legszennyezettebb része. Tanulmányok kimutatták, hogy a láb bőrének minden négyzetcentiméterén 10-100 millió mikrobiális sejt élhet.
Ez azért van, mert a lábaink melegek, sötétek és párásak, ami elősegíti a baktériumok szaporodását. A lábad, különösen a lábujjak között, tele van verejtékmirigyekkel, amelyek ideális körülményeket biztosítanak a mikrobiális növekedéshez.
Ráadásul a zoknijaink mindenhonnan magukba szívják a koszt és a baktériumokat. A zoknik „mikrobiális szivacsként” működnek a talajból, vízből, állatszőrből és általános porból származó baktériumok, gombák és gombaspórák számára.
60 fokos vízben kell mosni a zoknikat
Dr. Freestone szerint 60 fokos vízben és enzimalapú mosószerrel kell mosni a zoknikat: „Az enzimek leválasztják a baktériumokat a zokni szálainak szövéséről, a magas hőmérséklet pedig elpusztítja a baktériumokat és gombákat, amelyek alkalmazkodtak az emberi láb hőmérsékletéhez.”
Ha a mosógéped nem képes 60°C-on, a zoknimikrobákat elpusztító hőmérsékleten mosni, akkor egy forró vasaló is megteszi – különösen, ha a gőzfunkciót is használod. Ez segíti a vas hőjét, hogy mélyen behatoljon a zokniba, ami elpusztítja a baktériumokat, a szemölcsvírust vagy a lábgombát.”

Nő csipesszel helyezi fel száradni a zoknit
Veszélyes kórokozók leselkednek ránk
A zoknikban összegyűlt mikrobák a lábad kényelmes környezetében telepszenek le, ahol gyorsan szaporodnak. „A lábak akár 1000 különböző baktérium- és gombafajnak is otthont adhatnak, amelyek közül néhány hasznosíthatja a láb izzadságát, és a kellemetlen szagú anyagcseretermékeik okozzák a lábak, zoknik és cipők szagát” – mondja Dr. Freestone.
Ezek a baktériumok a viszonylag ártalmatlan lakosoktól a potenciálisan veszélyes kórokozókig terjednek, mint például az Aspergillus, a Staphylococcus, a Candida, a Histoplasma és a Cryptococcus. Ezek bőrfertőzéseket, hólyagokat és fájdalmas tályogokat okoznak, de akár vérmérgezést, nehéz légzést, köhögést is okozhatnak.
Dr. Freestone szerint: „A szennyezett zokniktól is terjedhetnek fertőzések, például a szemölcs, amelyet az emberi papillomavírus okoz, és amely rendkívül fertőző, ezért ha nem mosod ki a zoknidat, majd a padlón jársz, megfertőzheted másokat a vírusoddal.”
Miért érdemes vasalni is a zoknikat?
„A zoknik mosószerben történő mosása segít a tisztításukban, de laboratóriumi kutatásaim azt mutatják, hogy némi baktériummaradvány maradhat a zoknikban, ha a mosás nem túl forró” – mondja Dr. Freestone.
A magasabb hőmérsékleten történő mosás vagy a zokni átvasalása biztosítja, hogy a nemkívánatos kórokozók ne éljék túl a mosást. Dr. Freestone hozzáteszi: „A saját zoknijaimat forró mosáson, antibakteriális mosószerrel mosom, majd forró vasalóval kivasalom, így ragyogóan tiszták – akárcsak a lábaim!”
Jöhetnek még hasznos tippek a mosással kapcsolatban?
- Ez a legolcsóbb mosási program a mosógépen
- Ezért hagy foltot az öblítő a ruhán, és így moshatod ki
- Fehér ruhák tisztítása: így maradnak fehérek
Forrás: Daily Mail, Fotók: Getty Images