Így szabadulhatsz meg a szemölcstől a talpon leggyorsabban

2023. március 28.
Ha nem kezeljük - akár a legegyszerűbb, házi praktikákkal is -, a talpon megjelenő szemölcsök akár két éven át is élhetnek és virulhatnak. A bőrgyógyász azt is elárulta, hogyan előzhetjük meg a szemölcs kialakulását.
Így szabadulhatsz meg a szemölcstől a talpon leggyorsabban
  • A lábon megjelenő szemölcsöknek több fajtája is van. Szakember tudja megállapítani, melyikről van szó és milyen kezelés lehet hatásos.
  • Akkor alakul ki szemölcs, ha a bőrfelszín sérülése miatt HPV vírus jut a bőrön keresztül a szervezetbe.
  • Leggyakrabban a szalicilsavat javasolják a bőrgyógyászok a szemölcs elpusztításra.

A szemölcs alapvetően nem fájdalmas, viszont nagyon idegesítő probléma lehet, különösen a talpon. Szemölcsnek nevezzük azokat a kis, bőrszínű képleteket a bőr felszínén, melyek tapintása rücskös, kemény lehet. Vírusfertőzés okozza, amit bárki elkaphat, ha mezítláb sétál uszodában, strandon vagy az edzőteremben például. 

Általában könnyű megszabadulni a szemölcsöktől, ha az otthoni kezelések nem működnek, a bőrgyógyász egy gyors beavatkozással megszüntetheti a problémát. A szakember elmondta, milyen gyógymódok működhetnek a különböző típusú szemölcsöknél és hogyan szabadulhatunk meg tőlük.

Milyen fajta szemölcs van a lábamon?

„A lábon megjelenő szemölcsnek több különböző formája van, mindegyiknek megvannak a sajátos tünetei” – mondta Dr. Michele Green bőrgyógyász. 

  • A közönséges szemölcs (verruca vulgaris) egy bőrszínű pukli, aminek a felületén apró, fekete pontok lehetnek.
  • A talpi szemölcs a sarkakon, lábujjakon vagy a talpon jelenik meg. Előbb érezhetjük, minthogy láthatóvá válna. „A kezdeti stádiumban fájdalmat vagy érzékenységet okozhatnak, ha nyomás éri a szemölccsel érintett területet” – mondta Green.
  • Az uszodaszemölcs a kéz- és lábujjakon jelenik meg leggyakrabban, de a test bármely pontját érintheti. Apró lézióként jelentkezik, ami sugárirányban növekedhet, míg nagyobb, karfiolra emlékeztető puklivá nem fejlődik. 

Mi okozza a szemölcsöt a lábon?

A humán papillomavírus (HPV) különböző típusai okozzák a szemölcsöt. „Ha van egy kis hámsérülés a bőrön, kiszáradt, sérült a bőr barrierje, a vírus könnyedén bejut a testünkbe és ott fertőzést okoz” – magyarázta a bőrgyógyász. 

A HPV olyan vírus, ami a szervezetet arra készteti, hogy plusz keratint termeljen. Ez egy kemény fehérje, amiből a bőr felső rétege is áll. „Emiatt apró kinövések alakulnak ki, amiknek a felszíne érdes lehet” – mondta Green. 

Ideális a HPV számára a meleg, nedves környezet, ezért terjed olyan könnyen a vírus például uszodában. „Ha mezítláb sétálunk, a vírust nagyon könnyen elkaphatjuk más emberektől” – mondta Dr. Debra Jaliman bőrgyógyász, aki elmondta azt is, hol fertőződhetünk meg a szemölcsöt okozó vírussal legnagyobb eséllyel:

  • mezítláb sétálunk beltéri uszodában, edzőteremben, öltözőben
  • közös cipőt vagy zoknit használunk másokkal
  • bőrkontaktusba kerülünk valakivel, akinek HPV-je van vagy szemölcs a lábán
  • olyan helyen végeztetünk pedikűrt vagy manikűrt, ahol nem sterilizálják megfelelően az eszközöket

„Ha valakinek izzadós a lába vagy valamiért legyengült az immunrendszere, sokkal nagyobb eséllyel szerzi be a szemölcsvírust” – mutatott rá Green. 

Hogyan kezeljük a szemölcsöt a lábon?

A szemölcs akár két évig is velünk maradhat, ha nem kezeljük. Szerencsére alapvetően ártalmatlan jelenség, és a kezelés sem túlságosan durva, amivel elűzhetjük. Ha pedig az otthoni gyógymódok nem működnek, az orvos gyorsan eltávolíthatja. 

Ha az otthoni gyógymódok nem működnek, az orvos gyorsan eltávolíthatja.

Ha az otthoni gyógymódok nem működnek, az orvos gyorsan eltávolíthatja

  1. Szalicilsav A leggyakoribb hatóanyag, amivel kezelik a szemölcsöt. Ez tulajdonképpen lemarja a bőrünkről a kis kinövést. 
  2. Szigetelő szalag vagy ragtapasz Házi praktika, amivel megpróbálkozhatunk a bőr felső rétegéből eltávolítani a szemölcsöt. Ragasszuk rá a szemölcsre, hagyjuk rajta három napig, majd húzzuk le. Többször is ismételhetjük, ha szükséges.

Ha az otthoni kezelések nem működnek, a bőrgyógyász többféle módon is segíthet a szemölcs megszüntetésében.

  1. Fagyasztás A leggyakrabban folyékony nitrogénnel lefagyasztják a szemölcsöt.
  2. Egy speciális kanállal kivájják a bőrünkből a szemölcsöt.
  3. Lézerrel a szemölcsöt tápláló ereket célozzák, így nem lesz, ami táplálja a szemölcsöt és leszárad.
  4. Receptre felírható gyógyszerek azoknak segíthetnek, akiknek valamiért legyengült az immunrendszere. Ezek a szerek stimulálják a szervezet védekező rendszerét, így az elpusztítja a szemölcsöt. 

Hogyan előzhetjük meg a szemölcs kialakulását?

Az első és legfontosabb dolog, hogy ne kerüljünk érintkezésbe a vírussal, akkor megúszhatjuk a szemölcsöt. Ezen túl is van pár fontos dolog, amivel sokat tehetünk a megelőzésért:

  • Viseljünk papucsot olyan helyeken, mint az öltözők vagy uszoda. 
  • Ha izzadós a lábunk, cseréljünk gyakran zoknit és szellőztessük a cipőket.
  • Csak olyan szalonba menjünk, ahol megbízható a higiénia. 

A szemölcs a lábon nagyon gyakori, szerencsére általában otthon is kezelhető szalicilsav-tartalmú szerekkel, tapaszokkal. Általában nem okoz súlyos problémát, ám ha fájdalmas, vérzik, vagy több szemölcs is megjelenik a bőrünkön, célszerű orvoshoz fordulnunk.

Forrás: Insider, fotó: Unsplash